Hlavní obsah

Arenberger: Čísla se stále daří stlačovat

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šíření epidemie koronaviru dále zpomaluje. Aktuální vývoj a data představil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na tiskové konferenci naplánové na 13. hodinu. Novinky přenášejí brífink živě.

TK ministra zdravotnictví Arenbergera k současné epidemiologické situaci Video: ČTK

 
Článek

„Čísla se nám daří stále stlačovat dolů,” oznámil v úvodu konference ministr Arenberger.

Za čtvrtek přibylo v České republice 1559 nových případů nákazy, což je o 669 případů méně, než tomu bylo před týdnem ve stejný den. Kromě počtu nově nakažených klesá i reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden pozitivní pacient. Číslo R je na hodnotě 0,81.

Cesta k dalšímu rozvolnění je volná. Klíčový ukazatel epidemie rychle klesá

Domácí

Zlepšuje se i situace v nemocnicích. „Snižuje se i počet hospitalizovaných, v současnosti jich je 2187, ještě téměř 500 je nejtěžších a leží na JIP a z toho polovina je na plicní ventilaci a dvacet pacientů využívá přístroj ECMO,” vypočetl ministr s tím, že i přes klesající čísla je na místě opatrnost.

Rychleji se začal snižovat i týdenní průměr nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Celorepublikově se z pondělních 131 případů dostal v pátek na 111 případů, což je kousek od „magické hranice” stovky případů, jak to nazývá Arenberger. „Týdenní incidence velmi dobře klesá v Praze, Libereckém a Pardubickém kraji,” přiblížil ministr.

Týdenní incidence je hlavním kritériem, podle něhož vláda určuje znovuotevírání různých oblastí společenského života.

Pod kýženou hranicí 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel je sedm krajů. Vláda ve čtvrtek rozhodla, že se od pondělí 10. května otevřou obchody, většina služeb a do škol se vrátí všichni žáci základních škol i ve zbývajících sedmi krajích.

Rekord v počtu vyočkovaných dávek

S tím, jak se postupně navyšují dodávky vakcín do České republiky, se daří zrychlovat i očkování. Ve čtvrtek bylo naočkováno rekordních 81 753 lidí. Podle ministra Arenbergera má během května dorazit do Česka přibližně 2,85 milionu dávek vakcín. Otázka vakcinace bude jedním z hlavních témat konference.

Nyní se k očkování mohou hlásit lidé nad 50 let. Kromě toho na to mají nárok i například zdravotníci, školští pracovníci či pracovníci a klienti sociálních služeb.

Příští středu by se mohla registrace k očkování proti onemocnění covid-19 otevřít i pro lidi ve věku od 45 let.

Ministerstvo chce opatřeními jen znepříjemnit lidem cestování, stěžují si kanceláře

Zahraniční

Doposud bylo od startu očkování podáno 3,5 milionu dávek vakcín. Od společnosti Pfizer/BioNTech se očekávají dodávky ve výši 2,3 milionu, od Moderny 354 tisíc dávek a AstraZeneca má dodat během května sto tisíc dávek. Od americké společnosti Johnson & Johnson Česko v květnu dostane 91 tisíc dávek, výhodou této vakcíny je to, že je narozdíl od dalších jmenovaných jednodávková.

Alespoň první dávku má přibližně 2,4 milionu lidí, což podle ministra odpovídá asi 28 procentům české populace nad 16 let. Ukončené očkování má více než milion občanů, tedy necelých 12 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám