Hlavní obsah

Antimonopolní úřad potrestal lékařskou komoru půlmiliónovou pokutou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil České lékařské komoře pokutu 450 000 korun. Komora dostala pokutu za to, že v roce 2001 doplnila svůj katalog nadstandardní péče o ceny služeb ambulantního ošetření.

Foto: Jiří Matúš

Děti z Lichnova natáčejí film. Scéna z Egypta se odehrává před klíčovacím plátnem. Malí herci si tak mohou vyzkoušet moderní filmové technologie.

Článek

"Doplnění katalogu o ceny je podle úřadu porušením hospodářské soutěže. Toto porušení se řadí mezi takzvané dohody o cenách, které patří mezi nejzávažnější soutěžní delikty a jsou za ně ukládány nejvyšší sankce," prohlásil předseda úřadu Josef Bednář. Uvedl, že při stanovení výše pokuty pro ČLK musel antimonopolní úřad vycházet z volných prostředků, které mělo sdružení k dispozici.

Bednář uvedl, že úřad včasným zásahem zabránil tomu, aby pacienti platili vysoké ceny za lékařskou péči. Díky zahájenému řízení se totiž podle jeho slov nezvýšily ceny za nadstandardní výkony lékařů, které vyplývaly z katalogu. Ceník vydaný lékařskou komorou totiž stanovoval minimální úhrady a uváděl, že by je lékaři měli dodržovat. Příklad možného negativního dopadu na pacienty vyplynul podle Bednáře i z náhodného šetření mezi lékaři.

Kromě zaplacení pokuty musí ještě lékařská komora splnit další části rozhodnutí ÚOHS. ČLK má provést u všech verzí katalogu a materiálů stejného charakteru takové úpravy, aby neobsahovaly ceny služeb ani návody na způsob jejich tvorby, uvedl Bednář.

Zároveň má komora podle Bednáře povinnost informovat všechna svá okresní sdružení, obvodní sdružení v Praze a prostřednictví internetu a časopisu Tempus Medicorum i všechny své členy o tomto rozhodnutí antimonopolního úřadu a o zrušení cen služeb ambulantní zdravotní péče hrazených přímo pacienty.

Rath: "Dáme to k soudu!"

Prezident České lékařské komory David Rath ovšem s udělenou pokutou nesouhlasí: "Je to nehoráznost. Dáme to k soudu," řekl Právu. Komora prý vytvořila sazebník pouze jako návrh. "Šlo o pracovní materiál, který byl dán k připomínkování. Vyšli jsme tak vstříc občanům, kteří volali po tom, aby ceny za poskytnuté nadstandardní služby, které nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, byly přibližně stejné a ne tak obrovsky rozdílné jako dosud," řekl Rath.

Tento pracovní materiál se podle něj dostal ke zmíněnému úřadu a ten zahájil řízení. "Je to paradox, protože o žádný oficiální dokument nešlo. Ten jsme přijali později na základě diskuse uvnitř komory a žádné ceny v něm nejsou. Zdůrazňuji nejsou. Nechápu, jak z pracovní neschválené kopie někdo mohl takové závěry učinit," řekl Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám