Hlavní obsah

Anonym chtěl za propuštění manžela miss Křížkové milion a půl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců prověřovali plzeňští policisté podezření na ovlivňování rozhodnutí o podmíněném propuštění z vězení známého jachtaře Davida Křížka (50), který si za mřížemi odpykává pět let za podvody. Podle zjištění Práva se na státní zastupitelství loni v září obrátila jeho manželka a bývalá Miss ČR Lucie Křížková s tím, že ji e-mailem oslovil anonym s nabídkou možnosti předčasného návratu jejího partnera na svobodu. Požadoval za to částku přes půldruhého milionu korun. Policie nyní případ odložila.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Lucie Křížková

Článek

„Nepodařilo se shromáždit důkazy, na základě kterých bychom mohli zahájit trestní stíhání konkrétní osoby,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že případ posuzovali jako vydírání.

Jak Právo zjistilo, první zprávu dostala Křížková v průběhu loňského září. Stálo v ní, aby si naivně nemyslela, že manžela z vězení pustí dřív. V dalším vzkazu neznámý slibuje, že Křížkovo podmíněné propuštění dokáže zařídit. Chtěl za to zaplatit 1,6 milionu korun. V instrukcích zdůraznil, že peníze nepožaduje předem, ale až sportovec opustí bránu věznice.

Křížková prostřednictvím svého právníka Lukáše Trojana podala trestní oznámení. V něm se píše, že texty e-mailů Křížkové připadají jako výhrůžky, které ji mají přimět k tomu, aby „něco konala proti své vůli“.

Vítězka soutěže o nejkrásnější Češku z roku 2003 nechtěla celou věc komentovat. Potvrdila jen, že o podmíněném propuštění jejího manžela z vězení by měl soud rozhodovat letos v březnu. Křížek nastoupil do vězení předloni v červenci. Podle jeho partnerky šanci na podmíněné propuštění má po odsezení třetiny trestu, tedy nejdříve za dva měsíce.

Rozhoduje o tom soud v místě, kde odsouzený sedí ve vězení. V případě Křížka, který si odpykává trest ve Stráži pod Ralskem, je to Okresní soud v České Lípě.

Rozhodnutí o podmíněném propuštění z výkonu trestu není automatické. Soud zkoumá zejména to, zda odsouzený svým chováním a plněním povinností prokázal polepšení a může se od něho očekávat, že v budoucnu povede řádný život.

Lucie Křížková: Povolání moderátorky má různé polohy

Styl

Bude rozhodovat senát soudu

„Zatím žádnou žádost o podmíněné propuštění pana Křížka soud neobdržel. Ta se podává prostřednictvím ředitele věznice,“ reagovala na dotaz Práva místopředsedkyně českolipského okresního soudu Zuzana Bohatá Koldovská, která má agendu podmíněného propuštění odsouzených z výkonu trestu na starosti.

O policejním vyšetřování ohledně možného ovlivnění rozhodování soudu ale podle svých slov nic neví. „Ani jsem žádnou nabídku na úplatek nedostala. Nikdo nemůže predikovat, jak soud rozhodne. Pokud se nepletu, tak v tomto konkrétním případě by měl dokonce rozhodovat senát. Kromě nás je u jednání přítomen ještě státní zástupce,“ dodala soudkyně.

Soud Křížka poslal do vězení za pomoc při vytunelování kampeličky Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) se škodou přes sto milionů. Kromě vězení dostal na šest let zákaz podnikání. Soud při ukládání trestu zohlednil zejména Křížkovu dosavadní bezúhonnost a také fakt, že podle jeho názoru byl v podstatě zneužit lidmi, kterým slepě důvěřoval a které trestnou činnost organizovaly.

Loprais na Dakaru přejel diváka. Vůbec jsem o něm nevěděl, uvedl k tragédii

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám