Hlavní obsah

ANO v průzkumu bezpečně vede, ztrácí ale podporu

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní hnutí ANO ztrácí podporu voličů. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi by hnutí na přelomu května a června volilo 31,5 procenta lidí. Bohatě to sice stačí na první místo, ale proti předešlému průzkumu ztratilo hnutí premiéra Andreje Babiše 2,5 bodu. Podle analytika Kantaru Pavla Ranocha se voliči ANO nejčastěji přesouvali k Pirátům, ODS a ČSSD.

Článek

„Lidé jsou zklamaní z toho, že ANO zneužilo krizi, využilo ji ne k tomu, aby pomáhalo lidem, ale k prosazování svých zájmů,“ řekl Ranocha.

Průzkum probíhal mezi 18. květnem a 5. červnem. V tu dobu brněnské hnutí ANO řešilo spory, které se rozhořely kolem korupčního skandálu bývalého člena ANO Jiřího Švachuly a kolem rušení místních organizací. V té době také hnutí demonstrativně opustil jeho bývalý místopředseda a exprimátora Brna Petr Vokřál.

Babiš: Nepřipustím, aby aféry z krajů ničily moji práci. Jermanová předvedla nonsens

Domácí

Stříbrnou příčku si drží Piráti, kteří proti květnovému průzkumu získali navíc procentní bod a teď by je volilo 17 procent dotázaných. Třetí skončila ODS s 13,5 procenta a nárůstem dvou procentních bodů.

Polepšila si o procentní bod i SPD, kterou by si vybralo osm procent dotázaných. Vládní sociální demokraté se podle průzkumu drží na 5,5 procentech. TOP 09 ztratila jeden a půl procenta, nyní by stranu volilo pět procent, stejně jako komunisty.

Babiš chce zrušit brněnskou organizaci ANO. A znovu ji založit

Domácí

Podle Ranochy komunisté dlouhodobě ztrácí – starší voliči KSČM odchází k ANO, mladší k SPD a Pirátům.

Hnutí STAN se drží na 5,5 procentech. Lidovci jsou těsně pod pětiprocentní hranicí, stejně jako v květnu jim drží palce čtyři procenta respondentů. Trikolóru by volila dvě procenta dotázaných, což je o půl procenta méně než před měsícem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám