Hlavní obsah

ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na společném postupu s ČSSD

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO, které přesvědčivě zvítězilo ve volbách v Olomouckém kraji, se dohodlo s ČSSD na společném postupu, který by měl vést k vytvoření povolební koalice. Novinářům to řekl člen vyjednávacího týmu ANO Jaroslav Faltýnek.

Foto: ANO

Lídr ANO Oto Košta má být podle představ hnutí příštím hejtmanem Olomouckého kraje.

Článek

„Dohodli jsme se, že budeme jednat společně, postupně oslovujeme k diskusi další subjekty, hledáme programovou shodu a stabilní koalici pro Olomoucký kraj,“ uvedl Faltýnek. Jednání už proběhla s ODS a Koalicí pro Olomoucký kraj společně se starosty, kterou před volbami vytvořily KDU-ČSL a Strana zelených.

„Řekli jsme kolegům, že pro nás je zásadní prioritou, aby kraj hospodařil efektivně, aby šetřil peníze a investoval je do akcí a činností, které jsou prospěšné pro občany našeho kraje,“ zdůraznil Faltýnek s tím, že ANO se nebrání debatě s žádným ze subjektů, který získal mandáty v krajském zastupitelstvu. Podle něj by se k nabídce na koaliční spolupráci měli ještě dnes vyjádřit lidovci.

ANO a ČSSD potřebují nutně ještě alespoň jednoho partnera, protože dohromady mají v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu jen 25 mandátů. „Je zatím otázkou, zda bude koalice, která by měla zajistit stabilitu, tříčlenná nebo čtyřčlenná,“ poznamenal Faltýnek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Olomouckém kraji

Volební lídr ANO v Olomouckém kraji Oto Košta připustil, že jednání o povolební koalici se mohou protáhnout. „Nejde to tak rychle, jak bychom si představovali. Je to složitější a komplikovanější,“ konstatoval s tím, že on osobně by upřednostnil tříčlennou koalici.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Olomouckém kraji

„Upřednostňuji stabilní koalici, přičemž preferuji, aby v ní byl co nejmenší počet subjektů, protože se v budoucnu nechci zaplétat do dlouhých diskusí. Chci jednat rychle, racionálně a efektivně. Čím méně je partnerů, tím efektivnější může práce být,“ řekl Právu.

Právě Košta by se měl stát podle představ ANO budoucím hejtmanem. Souhlasí s tím i sociální demokraté. „Já s tím problém nemám. Volby jsme prohráli a náš výsledek není takový, abychom si post hejtmana nárokovali. Jsem politický realista,“ řekl Právu volební lídr ČSSD, poslanec Sněmovny Jiří Zemánek.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje bude mít ANO 16 křesel, druhá ČSSD jich získala devět. Na dalších místech se umístily KSČM (sedm mandátů), Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (7), Starostové ProOlomoucký kraj (6), ODS (5) a koalice SPD-SPO (5).

Reklama

Výběr článků

Načítám