Hlavní obsah

ANO chce v Praze kvůli Pospíšilově roli v kauze Dozimetr mimořádné jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční hnutí ANO podalo na pražský magistrát žádost o svolání mimořádného jednání zastupitelů. Pod dokument se podepsalo celkem 26 zastupitelů napříč politickými stranami. Na zasedání chtějí řešit roli náměstka primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) v korupční kauze Dozimetr týkající se dopravního podniku. V pondělí to řekl poslanec a předseda zastupitelů ANO Patrik Nacher. Ke svolání mimořádného zasedání je potřeba podpisu minimálně jedné třetiny z celkem 65 zastupitelů. Po doručení podpisů má primátor 15 dní na svolání schůze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Jakmile jsme měli dostatečný počet podpisů, tak abychom to nezdržovali, okamžitě jsme žádost odnesli na magistrátní podatelnu i do sekretariátu primátora. Od zasedání očekáváme, že se k věci vyjádří přímo aktéři a nebudeme mít informace pouze z novin, o kterých oni říkají, že nejsou pravdivé,“ řekl Nacher.

Pod žádost se podepsalo všech 14 zastupitelů ANO, dále tři zastupitelé SPD a rovněž devět z celkem 11 radních hlavního města. O které se jedná, Nacher neřekl. Podle informací ČTK ji nepodepsali radní Antonín Klecanda (STAN) a Zdeněk Kovářík (ODS), kteří jsou momentálně nepřítomni. Podpisy nepřipojila také opoziční Praha Sobě, která rovněž stála o mimořádné jednání, ale podle informací ČTK bude ještě jednat s Piráty.

Samotný Pospíšil v uplynulých týdnech uvedl, že s mimořádným jednáním nemá problém a žádost podepíše. Jakékoliv své pochybení či spojitost s kauzou Dozimetr dlouhodobě popírá.

Pražská TOP 09 odmítá výzvu Prahy Sobě rozpustit svou buňku, hájí Pospíšila

Domácí

Podle předsedy zastupitelů Spolu (ODS, TOP 09 a STAN) Tomáše Portlíka (ODS) se radní k výzvě připojili, neboť to vnímají jako svou povinnost. „Ale především symbol toho, že jsme transparentní. Je poněkud kuriózní, že když Praha Sobě sháněla podpisy pro svolání zastupitelstva, nechtěla podpisy klubu Spolu ani jiných opozičních klubů, ale kontaktovala pouze naše koaliční partnery. Zřejmě chtěla tímto krokem jen oslabit fungování koalice. Já ale věřím, že toto mimořádné zastupitelstvo ukáže, že současná koalice je stabilní a pevná,“ uvedl Portlík.

Praha Sobě začátkem minulého týdne vyzvala Pospíšila k rezignaci kvůli článku Deníku N odkazujícímu na neveřejný policejní spis. Pospíšil podle něj zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, kde se setkal jeho bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem. Pospíšil opakovaně řekl, že k rezignaci nevidí důvod a v kauze kolem korupce v dopravním podniku nijak nefiguruje. Dodal, že se bude bránit právní cestou a již věc předal advokátovi.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele dopravního podniku Mateje Augustína nebo právě podnikatele Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Praha Sobě vyzve Pekarovou, aby rozpustila pražskou buňku TOP 09 kvůli Dozimetru

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám