Hlavní obsah

Američtí vojáci putují Českem. Čekaly na ně tisíce lidí

Právo, Novinky, ČTK, mif, plk, sve
Aktualizováno

Konvoj americké armády dorazil v neděli dopoledne do České republiky. Jeho první část překročila hraniční přechod mezi Polskem a Českem v Náchodě krátce před 10:30. Na vojáky čekaly u hranic tisíce příznivců a také hrstka odpůrců. Nyní konvoj putuje Českem podle plánu k jednotlivým městům.

Příjezd amerického konvoje do Náchoda Video: Novinky

 
Článek

Příjezd prvních vojáků do Náchoda byl nečekaný, protože podle původních plánů zde měli vojáci překročit hraniční přechod až po jedenácté hodině. Nakonec ale dorazili jako první.

Americký konvoj dorazil do HarrachovaVideo: Novinky

Konvoj na trase přes hraniční přechod s Polskem v Náchodě Američané rozdělili do tří částí, aby na silnici co nejméně omezil ostatní dopravu. Jednotlivé skupiny jedou za sebou zhruba v hodinových odstupech. Celkem do Pardubic přes Náchod přijede 39 vozidel se 135 vojáky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na konvoj se přišly podívat tisíce lidí.

Foto: Kateřina Machová, Novinky

Americký konvoj v Náchodě

Foto: Kateřina Machová, Novinky

Americký konvoj v Náchodě

„Jsme rádi, že jsou tady. Jsme součástí NATO, tak je logické, že budou používat naše silnice,“ prohlásil jeden z příznivců amerického konvoje v Náchodě. Ten společně s dalšími motorkáři plánuje doprovodit konvoj na jeho nedělní cestě.

Na místě byla i řada odpůrců konvoje, bylo jich ale výrazně méně než příznivců. Přesto došlo k několika slovním potyčkám. Celou situaci uklidňoval antikonfliktní tým.

Porucha zastavila konvoj

Kvůli poruše na jednom z amerických strykerů musela první část konvoje mířící z Bohumína do Vyškova nečekaně zastavit za dálničním tunelem u Klimkovic na několik desítek minut.

Foto: Pavel Karban, Právo

Americký konvoj na cestě do Pardubic.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na konvoj se přišly podívat tisíce lidí.

Konvoj se nakonec vydal směrem na Vyškov bez něj. Podle Jana Šulce z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR zůstal porouchaný transportér na místě a čeká na druhou část kolony, která má u sebe odtahové prostředky. Druhá část kolony projela kolem Bohumína po dálnici půl hodiny po poledni.

Okolo 10:45 konvoj americké armády překročil také hraniční přechod v Bohumíně. Vojáci se vydali směrem do Vyškova, kde přenocují. V konvoji směřujícím do Vyškova je 165 vojáků v 37 vozidlech. Konvoj doprovází česká Vojenská policie.

Foto: Kateřina Machová, Novinky

Američtí vojáci překročili hraniční přechod v Bohumíně

BEZ KOMENTÁŘE: Americký konvoj v BohumíněVideo: Pavel Karban, Právo

Od České Skalice až po hraniční přechod v Náchodě mezinárodní silnici lemovaly tisíce lidí, doprava v Náchodě byla od rána prakticky paralyzována. Odpůrců byla jenom hrstka. Mezi vítajícími byli i členové harley klubu na svých strojích, které doprovázelo i několik automobilů, veteránů.

Hlavní výzbrojí diváků byly deštníky, fotoaparáty a americké vlaječky. Většinu z nich na místo přilákala zvědavost. Do Pardubic přijela 3. eskadra 2. mechanizovaného pluku, který je součástí 3. pěší divize. To je mobilní obrněná jednotka americké armády umístěná v Evropě, konkrétně německém Vilsecku, kam se také přes naše území přesouvá.

„Na chování veřejnosti uvnitř areálu bude dohlížet vojenská policie, která bude mít také na starost poklidný průběh setkání a v případě snahy vyvolávání výtržností jej také může ukončit," dodává Lucie Masaříková. O příjezd americké kolony je mezi lidmi z Pardubic i okolí velký zájem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Motorkáři doprovázejí americký konvoj.

BEZ KOMENTÁŘE: Motorkáři doprovodili americký konvoj v BohumíněVideo: Novinky

Harrachovem projeli se zpožděním 

Až před pátou projelo prvních pět amerických vozidel Harrachovem. Původně měla kolona hranici překročit v 10:30, pak se uvádělo 13:30. Zdržela se už na polské straně.

Ani nevlídné počasí ale dopoledne neodradilo odpůrce průjezdu ani ty, kteří přišli  vítat vojenský konvoj. Pršelo a byly jen dva nad nulou.

V Harachově se sešli odpůrci amerického konvojeVideo: Novinky

Českou republikou do středy projede zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech, převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee.

Humbuk nahrává odpůrcům

Příjezd amerického konvoje do České republiky provázejí silné emoce. Už během soboty se konaly protesty v Praze, kde se střetly odpůrci konvoje s příznivci. K žádným vážnějším potyčkám ale nedošlo. [celá zpráva]

Sobotní demonstrace kvůli americkému konvoji na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

„V demokratické společnosti má každý právo vyjádřit svůj názor, nicméně si myslím, že tomu věnujeme daleko větší pozornost, než by měla být,“ řekl předseda lidovců, vicepremiér Pavel Bělobrádek v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Podle něj to pak dává větší význam odpůrcům. „U nás to budí vášně zcela zbytečně, tohle není demonstrace síly, ale demonstrace solidarity, že článek pět platí, že je tu ochota bránit při napadení naše kolegy z členských zemí NATO,“ podotkl Bělobrádek.

Generál František Maleninský, který má konvoj na starosti, už dříve Právu řekl, že případné protesty očekávají hlavně v neděli, než se kolony vozů dostanou ze silnic první třídy na dálnice.

„Než se dostaneme na dálniční sjezdy, tak se může stát, že budeme čelit určitým provokacím. Máme vytipovaná místa, prohlédli jsme je. Pokud dostaneme dopředu vědět, tak máme připraveny objízdné trasy,“ uvedl Maleninský. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám