Hlavní obsah

Odpůrci amerického konvoje se střetli s příznivci

Praha
Aktualizováno

Odpůrci a příznivci americké armády se v sobotu střetli v horní části Václavského náměstí, kde se od 14:30 konala protestní akce proti průjezdu kolony amerických obrněných transportérů stryker amerického 2. jízdního pluku dragounů. V centru Prahy se podle ČTK sešlo několik set lidí.

Sobotní demonstrace kvůli americkému konvoji na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Na Václavském náměstí se napřed sešlo asi čtyřicet odpůrců průjezdu americké jednotky a  třicítka zastánců. Lidí postupně přibývalo, až jich bylo několik set. Oba tábory se promíchaly.

Odpůrci a zastánci konvoje mezi sebou hlasitě diskutovali, došlo na slovní potyčky a střety. „No tak jsme v NATO, no tak ať si ti kluci přejedou. Je dobře, že tady jsou, jinak bychom se zase tady v Evropě porvali,“ prohlásil jeden z příznivců konvoje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odpůrci amerických transportérů

„Kdyby Rusáci nehnali Němce, tak oni by ani do války nešli,“ protestoval jeden z odpůrců konvoje v narážce na průběh 2. světové války.

K žádným fyzickým potyčkám ale zatím nedošlo. Na akci dohlíželo několik desítek policistů. Plánovali, že znesvářené skupiny od sebe oddělí.

„Jsem proti tomu, protože se bojím, že bude válka, ” řekl jeden z odpůrců, kteří nesou transparenty se slovy stop zabíjení a symboly přeškrtnutých tanků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odpůrce americké vojenské kolony

Akci odpůrců pořádali pražští komunisté, iniciativa Ne základnám, Hnutí za přímou demokracii, hnutí Stop církevním restitucím a další uskupení. Vedení KSČM v sobotu uvedlo, že protestní akce proti konvoji v Praze i jinde podporuje. Cestu amerických vojáků zeměmi střední Evropy považuje za "demonstraci síly a nátlak na Ruskou federaci", které pravděpodobně vyvolají ruskou protireakci a zkomplikují na léta vzájemné vztahy.

Na akci odpůrců vystoupil předseda KSČM Vojtěch Filip. Řekl, že se "dragounské jízdy" konaly už za Rakouska-Uherska, aby přiměly české evangelíky přestoupit na katolickou víru. Nynější jízda má prý posloužit k umravnění neposlušného českého regionu. "Máme na to, abychom bez NATO byli schopni ten mír budovat s těmi, kteří ho budovat chtějí," prohlásil Filip.

Zastánci konvoje

Naopak příznivci mávali americkými vlajkami a vlajkami severoatlantického paktu. Na místo si dokonce přivezli i americký jeep z druhé světové války. Tvrdili, že průjezd jim přijde samozřejmý, když jsme členy NATO.

Zastánci konvoje se pak přesunuli na náměstí Míru. Tam začala v 16:00 akce proti kritikům průjezdu konvoje. Sešlo se na ní několik stovek lidí. Mezi řečníky byl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg či starostka Prahy 2 a poslankyně ODS Jana Černochová. Mezi účastníky nechyběl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příznivci NATO s jeepem

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám