Hlavní obsah

Americké konvoje v noci projedou Českem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od sobotního večera do středy 26. května bude Českem projíždět konvoj americké armády čítající šest stovek vojáků a 190 kusů vojenské techniky. Několik skupin bude projíždět po částech z Německa přes Slovensko do Maďarska na cvičení NATO hlavně v noci, aby neomezovaly silniční provoz.

Foto: Jan Švábek, Právo

Americký konvoj v Česku při jednom z předchozích přesunů.

Článek

„Přesuny jsou plánovány v pozdních večerních až brzkých ranních hodinách,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

První část konvoje by měla v sobotu večer překročit hraniční přechod Rozvadov, pokračovat po D5 k Praze, napojit se na D1 a nad ránem dorazit do Rančířova na Jihlavsku, kde ve stanovém táboře budou vojáci odpočívat. V neděli večer budou pokračovat po D1 do Brna a po D2 na hraniční přechod Břeclav.

Většina vojáků je očkována

Podle Dvořákové budou jednotky rozděleny do tří konvojů po třech až čtyřech skupinách. „V každé skupině bude od 10 do dvaceti kusů kolové techniky. Každý konvoj na území ČR stráví maximálně 48 hodin a bude přejíždět s denním odstupem,“ podotkla mluvčí.

Přes Česko přejede trojice amerických konvojů

Domácí

Většina amerických vojáků je podle mluvčí očkována proti covidu. Návrat do Německa je naplánován po stejné trase od 12. do 16. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám