Hlavní obsah

Americké F-35 přistály v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mošnov
Aktualizováno

Na ostravském letišti v Mošnově ve čtvrtek krátce po poledni přistála trojice letounů F-35. Veřejnost se bude moci se stroji seznámit v rámci Dnů NATO, které se konají o víkendu.

F-35 v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Letošní 23. ročník představí přes devadesát letounů, na tisíc kusů pozemní techniky, letouny F-16, které se tento rok představí poprvé, či akrobatické skupiny.

Jeden z letounů F-35 bude na ostravských Dnech NATO pilotovat žena, a to čtyřiatřicetiletá display pilotka Kristin Beo Wolfe, která je vedoucí Demo týmu. Uvedla, že v letectvu není příliš mnoho žen-pilotek, je to něco kolem tří až čtyř procent.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kristin Beo Wolfe, pilotka F-35 a šéfka Demo týmu vzdušných sil USA

„Ovládání letounu F-35 je paradoxně jednoduché díky technologiím, které jsou v něm použité. Co se ale týká toho letového boje a taktiky, tak to je věc, která se musí učit několik let,“ popisovala pilotka.

ANALÝZA: Co víme a co nevíme o nákupu F-35

Domácí

Dodala, že její tatínek byl u letectva pilotem, takže v tom vyrůstala od dětství. Proto na vysoké škole bylo její rozhodnutí jednoduché: nebude technikem, ale pilotkou jako její otec.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

F-35A Lightning II v Mošnově

Celkem se o víkendu v Ostravě předvede pět těchto strojů, což je podle Zbyňka Pavlačíka z pořádající organizace Jagello ojedinělé.

Pavlačík uvedl, že pro ostravské Letiště Leoše Janáčka je to veliká událost. „Nás to velmi těší, protože naše akce se stala první v celé střední a východní Evropě, kde se potká pět těchto nejmodernějších strojů. Tři budou americké a dva britské,“ upřesnil Pavlačík.

Připomněl, že před dvěma lety mohli lidé vidět italskou F-35 při statické ukázce a loni návštěvníci letadlo páté generace poprvé viděli ve vzduchu. Průlet tehdy předvedlo nizozemské letectvo.

Stroje F-35, o jejichž pořízení za miliardy korun uvažuje i Česká republika, jsou jedním z hlavních lákadel tradiční akce.

Česká armáda na ní veřejnosti poprvé představí americké stroje AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které nahrazují zastaralé sovětské stroje Mil.

Partnerskou zemí letošních Dnů NATO je Polsko. K vidění bude nejen letecká, ale i pozemní armádní technika. Přílet většiny účastníků proběhne ve čtvrtek a v pátek. Dorazí například britské Eurofighter Typhoon, několik strojů F-16 i nákladní vrtulník CH-47 Chinook.

Na Dnech NATO se představí na devadesát letounů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám