Hlavní obsah

Na Dnech NATO se představí na devadesát letounů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zemi i ve vzduchu se představí více než devadesátka letounů a na tisíc kusů pozemní techniky na 23. ročníku Dnů NATO a 14. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Ty se konají o víkendu 16. a 17. září na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy.

Dny NATO v roce 2022Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Nyní máme potvrzeno, že se akce zúčastní osmnáct zemí. Během víkendu předvedou atraktivní program. Účast ale ještě není uzavřena, počet zemí i techniky se ještě může navýšit,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda spolku Jagello 2000, který akci organizuje.

Na letošních Dnech NATO se odehrají premiéry i derniéry zajímavé techniky. Například vůbec poprvé se na akci představí Portugalsko se dvěma letouny F-16, které jsou proslulé jako symboly Severoatlantické aliance. „Velkou českou premiéru na veřejnosti budou mít i nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom,“ sdělil velitel Vzdušných sil generálmajor Petr Čepelka.

Dodal, že naopak naposledy se nad ostravským letištěm proletí dosluhující sovětská technika. „Konkrétně jde o nadzvukové letouny Su-22 a MiG-29 polského letectva,“ upřesnil Čepelka.

FOTO: Dny NATO nabídly skvělou podívanou, vrchol přinesli švýcarští akrobaté

Domácí

Tahákem na akci zcela jistě budou i dvě akrobatické skupiny: švýcarský PC-7 Team a polský Orlik. Obě skupiny se již na této akci v minulosti představily a u diváků měly velký ohlas.

Partnerem je Polsko

Partnerskou zemí letošních Dnů NATO je Polsko. „Je pro nás velkou ctí, že se u nás představí polská elitní jednotka GROM. Dynamická ukázka bude ve spolupráci s naší zásahovou jednotkou,“ informoval ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Polská armáda bude prezentovat na třicet šest kusů techniky, včetně té nejmodernější. Velkým lákadlem bude podle organizátorů i premiérové představení bojového dronu Bayraktar TB2, nebo premiéra ukázky jednoho z nejlepších hlavních bojových tanků současnosti K2 Black Panther.

Ostravské Dny NATO podporuje Moravskoslezský kraj i město Ostrava. Konat se budou pod záštitou českého prezidenta Petra Pavla.

Dny NATO zažily českou premiéru brazilského obra

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám