Hlavní obsah

Američané boj o dodávku stíhaček pro ČR nevzdávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americký velvyslanec v České republice Craig Stapleton nepovažuje boj o úspěch ve výběrovém řízení na stíhačky pro českou armádu zdaleka za ukončený. Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že Spojené státy mají stále naději zvítězit. V každém případě však budou požadovat nahlédnutí do protokolů týkajících se výběru nadzvukových letounů.

Foto: zámek Loučeň
Článek

"Rozhoduje opravdu každá maličkost a my chceme vědět, zda vše bylo zhodnoceno správně," zdůvodnil Stapleton. "Doufám, že ještě českou vládu přesvědčíme," uvedl velvyslanec. Připustil i možnost dalšího jednání s vládou o ceně. "Ve výběrovém řízení máme ještě naději zvítězit. Bylo by dobré jednat dále například o nabízené ceně strojů."

:. ANKETA: Měla by vláda ČR případně vysvětlit neúspěšným kandidátům, proč odmítla jejich nabídky? Hlasujte na konci článku.

Stapleton je přesvědčen, že jejich nabídka starých F-16 je stejně výhodná, jako nabídka ostatních zemí. Liší se podle něj pouze v detailech. Švédská nabídka nových letounů JAS-39 Gripen je přitom před klíčovým rozhodováním vlády favoritem. Ministrům ji totiž doporučila odborná komise, která švédské nabídce dala číslo 1, zatímco nabídka Američanů je na posledním místě za Belgií, Kanadou a Nizozemskem.

Kompatibilita gripenů s NATO?

"Když ve výběrovém řízení prohrajeme, budeme zklamaní. Proběhne-li vše čistě a spravedlivě, pochopíme to." Na otázku, jak si tzv. čisté řízení představuje, uvedl, že "jde o pečlivé zhodnocení všech podkladů, propočtů". Stapleton v rozhovoru zmínil, že gripeny nejsou plně kompatibilní s NATO.

To však popírá švédský pilot Anders Silwer, který má s gripeny bohaté zkušenosti. "V uplynulých dvou letech jsme se účastnili desítky cvičení společně se zeměmi aliance. A nebyl nejmenší problém," uvedl podle ČTK pilot. Silwer je velitelem jednotky gripenů, které Švédi vyčleňují jako útvar rychlé reakce schopný zasáhnout na podporu či vynucení míru v rámci operací OSN, Evropské unie, ale právě i Severoatlantické aliance, dodává ČTK.

Anketa

Měla by vláda ČR případně vysvětlit neúspěšným kandidátům, proč odmítla jejich nabídky?
ANO
34 %
NE
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1745 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám