Hlavní obsah

Ambulantní lékaři vyhlásili krizový stav

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ambulantní lékaři, zubaři a lékárníci vyhlásili ve středu v noci po své společné schůzce krizový stav. Zároveň přijali tzv. patero, které má být protipólem desateru podle něhož ministryně zdravotnictví Milana Emmerová připravuje svou novou koncepci zdravotnictví.

Foto: Ondřej Trojek

Přítomni obrželi platnou "žehnající" cykloznámku, obdobu automobilové STK.

Článek

"Budeme s napětím očekávat co v ní bude i řešení ekonomického propadu. Podle toho zvážíme své kroky," řekl novinářům ve čtvrtek mluvčí Koalice ambulantních lékařů doktor Jiří Neugebauer.

Za důvod vyhlášení krizového stavu označil "reálné ohrožení soukromého podnikání ve zdravotnictví a neřešení prohlubujícího se ekonomického propadu zdravotního systému."

Pokud koalice nebude spokojena s koncepcí zdravotnictví, s níž ministryně Emmerová poprvé seznámí veřejnost 15. listopadu, vyhlásí tzv. pacientské referendum.

V ordinacích by pak byly k dispozici dotazníky, v nichž by se pacienti vyslovili k tomu jaké chtějí mít v České republice zdravotnictví. Ještě předtím by jim ale ambulantní lékaři v informační kampani říkali, zda chtějí přijít o svého lékaře, kterého si vybrali či ne, protože "pokud by ČSSD prosadila znárodňovací snahy, obáváme se zániku svých praxí," řekl Neugebauer. Výsledky pacientského referenda by lékaři vyhodnotili a předali ministerstvu zdravotnictví.

Zvažují i přímé platby

Mluvčí oznámil, že koalice ambulantních lékařů, která sdružuje zhruba 15 000 soukromých ordinací, zvažuje i přímé platby od pacientů, tzv. pokladenský systém.

"V roce 2006 nám končí smlouvy se zdravotními pojišťovnami a pokud by stávající trend omezování soukromých praxí trval, nebudeme uzavírat nové a přejdeme na přímé platby od pacientů. Akutní péče bude hrazena vždy na pojišťovnu. Plánovaná péče například prevence by se hradila přímo a pacienti by se svým účtem šli do pojišťovny k proplacení," řekl Neugebauer.

To ale v České republice není ze zákona možné, protože žádný pokladenský systém zde neexistuje. Takováto radikální změna by znamenala změnu zákona. Mluvčí připomenul, že je ale předčasné o tomto kroku hovořit.

Jak jsme již tento týden oznámili, zubaři se chystají vystoupit ze systému zdravotního pojištění a přejít na přímé platby od pacientů, pokud by nebyli s koncepcí Emmerové spokojeni. Včera se tato hrozba tedy rozšířila i na další ambulantní lékaře.

Patero proti desateru

:. Jsme soukromí lékaři, neseme a chceme i nadále nést odbornou a ekonomickou odpovědnost za naše soukromé praxe.

:. Odmítáme návrat ke zdravotnictví před rokem 1989.

:. Účelové hlasování sociálních demokratů a komunistů o zdravotnické legislativě k návratu před rok 1989 směřuje.

:. Odmítáme změny zákonů bez existence koncepce zdravotnictví. Z těchto důvodů žádáme o stažení novely zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění z jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

:. Nechceme jednostrannou reformu, ale takovou, na které se dohodnou všechny demokratické strany.

"Nechceme aby v České republice bylo zdravotnictví poplatné vládnoucí straně. Mělo by být apolitické a koncepce zdravotnictví taková, na které se shodnou všechny strany," uzavřel Neugebauer.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli platům hrozí lékaři stávkou

Lékařský odborový klub není spokojen s vývojem platů lékařů a hrozí, že pokud neuspěje v jednání s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou na jejich...

Výběr článků

Načítám