Hlavní obsah

Amalgám zdarma skončí. Pojišťovny by měly přispívat na bílé plomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za bílou plombu by lidé už nemuseli u zubaře platit plnou cenu. Často jde o tisíce korun. Zdravotní pojišťovny by měly nově dospělým hradit 40 procent ceny. Vyplývá to z chystané novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Těm, kteří nebudou zanedbávat prevenci, přispějí i na zbytek ceny. Amalgámové plomby se mají za dva roky zakázat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Úhradová regulace je nastavena na použití nejlevnějších materiálů a postupů, jejichž prostřednictvím lze (…) zajistit péči o pacienty. Zastaralejší metody a materiály naopak lékaři považují často za překonané, což vede k neochotě je pacientům vůbec nabízet,“ píše ministerstvo zdravotnictví v odůvodnění .

Už teď jsou ordinace, které pacientům amalgámové plomby nenabízejí. „Mladí stomatologové už amalgám u pacienta zpravidla ani na škole nezhotovovali, tak bude rychle mizet,“ uvedl loni prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

V polovině roku 2026 má být amalgám zakázán, jak upozornily Seznam zprávy.

Ve vyjádření pro server teď Šmucler amalgám hájí, pacientům podle něj neškodí a v některých případech je nenahraditelný. „Máme už dneska hodně dětí, které kvůli tomu přišly o zuby. Sledujeme tedy, že se zákaz amalgámu projevil na zhoršení zubního zdraví,“ řekl serveru.

Oznamte lidem, že za amalgámové plomby se bude platit, žádají zubaři politiky

Domácí

Vedle toho, že by v budoucnu pojišťovny hradily 40 procent z ceny bílé plomby, by pacienti mohli požádat i o příspěvek, který by ve výsledku pokryl celou částku za plombu. „Pojištěnec řádně dodržující termíny preventivních prohlídek bude moci na rozdíl mezi úhradou a účtovanou cenou využít celý příspěvek z fondu prevence,“ uvádí materiál.

Plomby se plně hradí dětem

Aktuálně hradí zdravotní pojišťovny i bílé plomby dětem do 18 let, s čímž se počítá podle návrhu i do budoucna.

Ministerstvo chce v novele zákona pacientům umožnit, aby si mohli za lepší materiály připlatit, tedy doplatit jen rozdíl v ceně mezi tím, co je hrazeno z pojištění, a tím, co není. To by se mělo týkat i zubní péče.

Původně resort plánoval, že by si rozdíl mezi cenou hrazené amalgámové plomby za 640 korun a cenou bílé výplně v obvyklé ceně 1500 až 3000 korun, mohli doplatit i dospělí. Kvůli urychlení celoevropského zákazu amalgámových plomb, který měl původně platit až od roku 2030, se to ale zřejmě nestihne. V Česku by se měla povinnost o rok a půl odložit.

V roce 2018 byly zakázány na úrovni EU plomby z tzv. nedózovaného amalgámu, který připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Pro dospělé se může aktuálně používat předem navážený a připravený amalgám.

Dostupnost stomatologické péče v obcích České republiky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám