Hlavní obsah

Alkohol na honech? Dávná minulost, tvrdí myslivci

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dát si panáčka alkoholu na zahřátí před tím, než v chladném ránu vyrazí na hon. Takový obrázek je už na českých honech dávno minulostí. Tvrdí to sami myslivci a policejní statistiky jim dávají za pravdu, za poslední tři roky při kontrolách v Jihomoravském kraji chytili jen jednoho opilého střelce. Na zákaz alkoholu myslivci nežehrají, mnohem víc je trápí neradostný stav zvěře.

Kontrola před honem prokázala, že jsou myslivci střízliví Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Máme zásadu, že když jsme na honě, tak se nepije. Většina střelců přijede autem, takže se nepije ani po akci. Že by se někdo v dnešní době ožral, to vůbec ne,“ rezolutně prohlásil starosta honebního společenstva Modřice Jiří Urban. Právě na hon v těsné blízkosti Brna v sobotu ráno dorazila policejní kontrola.

Prověřit si myslivce dorazil sám vedoucí jihomoravského odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál Ivo Tesař. „Kontroly provádíme od října do konce roku. Zajímá nás oprávnění k držení zbraně a střeliva, lovecké lístky a kontrolujeme, jestli osoby manipulující se zbraněmi nepožili alkohol,“ vypočítával Tesař.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéf jihomoravského policejního odboru pro zbraně Ivo Tesař při kontrole střelců v Modřicích.

V Modřicích na žádný problém nenarazil. „Naše kontroly jsou velice intenzivní už patnáct let. V posledních třech letech jsme zjistili alkohol jen u jednoho myslivce. A to jsme například loni měli na území jižní Moravy asi 1100 honů a zkontrolovali jsme 123 z nich,“ upozornil Tesař.

Dnešní doba zvěři nesvědčí

Spíš než před honem by si možná některý myslivec potřeboval dát po akci něco na žal, neboť zvěře stále ubývá. „Je to v důsledku zemědělské výroby. Pěstují se plodiny, které zvěři nesvědčí, jako je kukuřice, slunečnice nebo řepka. Když se zvěř dlouho pase na řepce, tak průjmuje a uhyne. Kdybychom nevypouštěli vlastní bažanty, tak bychom tu už ani žádné neměli,“ posteskl si Urban.

„Tvrdí se, že zemědělské postřiky nejsou jedovaté, aly my to vidíme jinak. Ubývá nám zajíc, a proč? Protože se všude stříká. Teď je to ještě zvěř, ale za chvíli na tom budou podobně lidé,“ dodal chmurně místní myslivecký hospodář František Kopřiva.

„Myslivost je pro ty, kteří mají hodně peněz a pronajmou si zajímavou honitbu. Jinde zůstávají už jen ti skalní, kteří se o tu zvěř chtějí opravdu starat. Jsou s tím starosti, ale bez té péče už bychom tu vůbec nic neměli,“ zakončil Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám