Hlavní obsah

Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sedm aktivistů z Česka, Polska a Německa obsadilo ve čtvrtek ráno rypadlo v hnědouhelném dole Bílina na Teplicku. Protestují proti prodloužení těžby.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Aktivisté na rypadle v dole Bílina

Článek

„Před valnou hromadou skupiny ČEZ chceme upozornit na klimatický zločin, ke kterému se schyluje na hnědouhelném dole Bílina,“ uvedl za organizaci Greenpeace Jaroslav Bican. Severočeské doly, které patří pod ČEZ, získaly od báňského úřadu povolení těžit v dole uhlí až do roku 2035.

Greenpeace se proti rozhodnutí úřadu odvolala. Organizace dlouhodobě kritizuje plány na těžbu až do roku 2035 a označuje je za klimatický zločin.

„Provoz v dole jsme z bezpečnostních důvodů zastavili a zavolali jsme policii a kontaktovali jsme báňský úřad,“ uvedl mluvčí společnosti Severočeské doly Lukáš Kopecký. Podle něj neoprávněné vniknutí aktivistů na velkostroj znamená pro firmu finanční ztrátu. Jak vysoká bude, zatím není jasné. Záležet bude na tom, jak dlouho bude rypadlo aktivisty obsazené, řekl. „Nemůžeme vykonávat svou činnost,“ zdůraznil mluvčí.

Foto: Greenpeace

Aktivisté obsadili rypadlo dolu Bílina

Aktivisté na rypadlo vylezli mezi 3. a 4. hodinou ráno.

„Nevíme, jestli se nějaké další skupiny aktivistů nepohybují v dole na jiných místech “ řekl Právu k zastavení těžby Kopecký, který nevyloučil, že Severočeské doly budou po aktivistech vymáhat náhradu škodu za přerušení provozu. „Zatím je to předčasné, ale v minulosti tomu tak bylo,“ doplnil.

Severočeské doly si podle Bicana požádaly o časově neohraničené prodloužení těžby. „Hrozí tak pokračování těžby i ve 40. letech. Nikdo přitom neřeší dopady, které vytěžené uhlí bude mít na klima. Tímto společnost ČEZ vyzýváme, aby od svého záměru prodloužit těžbu na Bílině ustoupila,“ dodal.

„Povolení jakékoli těžby na Bílině po roce 2033 je přitom v přímém rozporu s programovým prohlášením současné vlády, která se zavázala ‚vytvářet podmínky pro energetickou transformaci a rozvoj uhelných regionů tak, aby byl možný odklon od uhlí do roku 2033‘,“ připomnělo Greenpeace.

Konec courání po magistrále? Praze dochází trpělivost s hrstkou ekologických extrémistů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám