Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace pokračují v protestu

Právo, Radovan Stoklasa
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Aktivisté hnutí Greenpeace pokračují v protestu na komíně chemičky Deza ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Zhruba 100 metrů vysoký komín obsadili v úterý ráno, noc strávili bez problémů ve stanu.

Článek

"Tak a už tu máme další den, všichni jsme v pořádku, hlady a žízní tu prozatím nikdo netrpí. Až na tu zimu to tu ujde," po půlnoci uvedla trojice na komíně. "Počasí je tu větrné, ale vypadá to, že bude slunečno," sdělili ráno Novinkám aktivisté na komíně.

Ve středu před polednem vyvěsili na komíně druhý, 23 metrů dlouhý transparent s nápisem Bezpečnou chemii. O jeho umístění se snažili již v úterý, vše ale komplikoval silný vítr. Vyzývají tak vedení podniku, aby postupně vyřadilo z výroby nebezpečné a zdraví škodlivé chemikálie.

Tři muži a žena se na plošině, vytvářející okolo komína jakýsi prstenec, vcelku zabydleli. "Cítíme se výborně," prohlásil horolezec Petr Kucka. "Zima nám v noci nebyla. Zalezli jsme do spacáků a stanů. Zásob máme dostatek, spojení udržujeme prostřednictvím mobilních telefonů a vysílaček. Na vykonávání osobní potřeby máme s sebou speciální nádoby," prozradil včera. Pobyt ve výšce několika desítek metrů jej také neleká. "Rychle jsem si zvykl. Okolní krajinu tady máme jako na dlani."

Skupina má ale konkrétní úkol. Vybavena notebooky funguje jako komunikační centrum přijímající podpisy pod protestní petici. Dosud ve výšce shromáždili více než 2000 podpisů zaslaných elektronickou poštou pod výzvu Greenpeace, která požaduje novou evropskou chemickou politiku.

Aktivisté Greenpeace se ve středu aktivisté opět sešli s technickým ředitelem podniku Ivo Hanáčkem.

"Vedení však svůj názor od úterý nezměnilo. Stále si stojí za tím, že svojí přítomností ohrožujeme bezpečnost provozu v podniku," uvedl Jan Piňos z Greenpeace a dodal, že ve čtvrtek se členové hnutí na náměstí ve Valašském Meziříčí postaví informační stan. Přislíbenu mají také schůzku se starostou města Jiřím Kubešou.

V úterý za skupinkou na komín vylezl policista, který zjistil jejich totožnost a vyzval je, aby slezli dolů. Protože neuposlechli, dopustili se přestupku, uvedli policisté s tím, že na ekology počkají, až komín opustí.

Společnost Deza dala členům Greenpeace ultimatum. Do úterý 17 hodin měli výrobní areál opustit. Nestalo se tak. Na parkovišti před vstupem do podniku se po celou noc střídaly dvoučlenné hlídky jejich kolegů.

"Kvůli nátlakovému jednání Greenpeace, neoprávněnému vniknutí jeho členů na cizí pozemek, porušení bezpečnostních a požárních předpisů jsme dialog s touto organizací ukončili," oznámil Hanáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Aktivisté Greenpeace strávili noc na komíně

Tři muži a jedna žena strávili uplynulou noc na stometrovém komíně chemičky Deza ve Valašském Meziříčí. Komín obsadili v úterý ráno, takže nyní již vysoko...

Výběr článků

Načítám