Hlavní obsah

Adaptační kurzy pro středoškoláky budou

Ludmila Žlábková, Pavel Karban, Právo, Pavel Karban, Ludmila Žlábková

První den nového školního roku bude pro tisíce dětí dnem prvního setkání s novými spolužáky. Nejen pro prvňáčky, ale i pro studenty středních škol, ať už čtyřletého, či víceletého studia. Právě pro ně školy každoročně pořádají takzvané adaptační, tedy vlastně seznamovací kurzy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva se většinou školy rozhodly tyto akce letos uspořádat, i když s některými změnami, hlavně pokud jde o délku.

Považujeme za důležité po temném období covidové krize restartovat celou školu, vrátit se k normálnímu průběhu
Martin Tobiáš, ředitel

Například většina škol ze severní Moravy a Slezska takzvané adapťáky, motivační workshopy a kurzy nepřipravuje jako týdenní, ale jednodenní či dvoudenní bez toho, že by středoškoláci někde přespali. Škol, co kurzy mít nebudou, je v moravskoslezském regionu minimum.

Chleba se bude lámat v září. S uzavíráním služeb nepočítáme, slibuje Vojtěch

Koronavirus

„My ho uspořádáme nejen pro první ročník, ale máme ho připravený pro všechny studenty. Považujeme za důležité po temném období covidové krize restartovat celou školu, vrátit se k normálnímu průběhu a představit studentům novinky, které jsme v roce distanční výuky připravili,“ vysvětlil Martin Tobiáš, ředitel Střední průmyslové školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky ve FrýdkuMístku.

Socializační efekt

Podle Petra Šimka z Gymnázia v Havířově je důvodem k organizování adaptačních kurzů nenahraditelný výchovný a socializační efekt. „Žáci se seznámí mezi sebou a s třídním učitelem. Dojde k navázání sociálních kontaktů, vazeb, sportují, hýbou se,“ popsal s tím, že jejich prvňáci vyrazí za kurzem do Beskyd. „Kurz není povinný, ale účast doporučujeme,“ poukázal.

Ven do přírody kromě havířovských gymnazistů vyjedou i studenti AGEL Střední zdravotnické školy, ZŠ a Gymnázia ve Vítkově, Gymnázia Josefa Božka z Českého Těšína či ostravské Střední uměleck é školy Ave Art. „Jezdíme vždy první celý týden školy. Máme to v rámci školního vzdělávacího programu pro první ročníky jako povinné,“ řekl Právu ředitel umělecké školy Jaroslav Prokop.

Přes 70 škol si vyzkouší kombinovanou výuku

Věda a školy

Škol, které mají adaptační kurz spojený s pobytem, je však v kraji méně. „Volili jsme variantu ve městě, aktivity máme zaměřené v přírodě a máme i suchou variantu, kdyby pršelo,“ ujistila vedoucí adaptačních kurzů Slezského gymnázia v Opavě Kamila Tkáčová.

Prozradila, že na studenty čeká i táborák. K adaptačnímu kurzu, který bude dvoudenní a pro žáky povinný, se letos premiérově odhodlalo i Polské gymnázium v Českém Těšíně.

Studenti potřebují impulz

„Každý pedagog ví, že to není akce jen tak pro nic za nic. Je konec prázdnin a studenti potřebují určitý impulz, jak přejít z dovolenkového režimu opět ke školní praxi. O to víc, když přicházejí do úplně nového kolektivu. A takto neformálně mimo lavice to mnohem lépe funguje než ve třídě,“ uvedl pedagog jedné ze středních škol v Pardubickém kraji, který si nepřál vystoupit z anonymity.

Význam adaptačních kurzů podle pedagogů, které oslovilo Právo, dnes stoupá právě kvůli pandemii a průběhu loňského školního roku, kdy byly děti víc doma než ve škole.

Za hodinu podzimního doučování obdrží učitelé do 250 Kč, plánuje MŠMT

Věda a školy

„Adaptační kurzy pořádáme pravidelně pro terciány, tedy studenty prvního ročníku šestiletého studia. A budou i letos,“ sdělil ředitel Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové Ladislav Bartůška. Samozřejmě bude nutné dodržovat veškerá hygienická opatření.

„A také se kurz uskuteční odděleně. Každá tercie pojede na tři dny do Pece pod Sněžkou samostatně, nedojde tak k prolínání tříd mezi sebou,“ vysvětlil Bartůška a dodal, že ze strany rodičů se neobjevily žádné žádosti, aby se jejich dítě kvůli nebezpečí nákazy kurzu neúčastnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám