Hlavní obsah

ABL měla získat od tajné služby odposlechy hovorů Béma a Janouška

– Praha

Odposlechy telefonátů z roku 2007 tehdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) s kontroverzním podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem získala v roce 2009 bezpečnostní agentura ABL. Nahrávky měly uniknout ze svazku Bezpečnostní informační služby (BIS). ABL tehdy ještě šéfoval předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. BIS jakýkoli únik popírá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém

Článek

Odposlechy podle informací Mf Dnes dokazují, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice města. Na nahrávkách se například Peter Ďurica, který vedl na pražském magistrátu odbor obchodních aktivit, ptá Janouška, jestli podnikatel souhlasí s prodejem pozemků Dopravního podniku v pražských Dejvicích. "To je v pořádku. Velice kvalitní," odpovídá Janoušek.

Někdejší primátor Pavel Bém prý také v zaznamenaných telefonních hovorech zval Janouška na neformální poradu o podobě územního plánu a Ďurica zase na schůzku k tomu, jaká jména lidí má nahlásit do vedení akciových společností řízených magistrátem.

Bém ani Ďurica nechtěli pro deník nahrávky komentovat. "S panem Janouškem nevedu žádné zpravodajsky atraktivní hovory," sdělil bývalý primátor. Již v minulosti se v médiích často spekulovalo o Bémových úzkých vztazích s Janouškem. Podle Béma je ale Janoušek pouze jeho "kamarád, se kterým hraje tenis".

BIS odmítá únik informací

Nahrané hovory zachycují období prvních sedmi měsíců roku 2007. Ve stejném roce se měla na Romana Janouška zaměřit BIS, když mapovala aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi. Tajná služba založila svazek s názvem SPIS a do něho ukládala i odposlechy, které povolil vrchní soud. Ze svazku se pak měly nahrávky v roce 2009 dostat k ABL.

BIS ale odmítla, že by odposlechy unikly od ní. "Únik jakýchkoliv soudem povolených odposlechů z BIS do podnikatelského prostředí, tedy i do agentury ABL, odmítám a vylučuji," řekl deníku mluvčí služby Jan Šubert. Připustil, že se služba tematikou lobbistů zabývala, ale podrobnosti zveřejnit nemůže.

Předseda poslaneckého klubu VV Bárta, který v roce 2009 ABL vlastnil, existenci a původ nahrávek nepotvrdil. Údajně o tom „nic neví“.

O vlivu Janouška ve Věcech veřejných hovořil nedávno před soudem ve věci údajné úplatkářské aféry uvnitř nejmenší vládní strany Jaroslav Škárka (dříve VV). Ten řekl, že šéf poslanců VV dostal na volební kampaň půjčku 200 milionů právě od Janouška a také od dalšího kontroverzního podnikatele Tomáše Hrdličky.

Reklama

Výběr článků

Načítám