Hlavní obsah

37 stupňů. Čtvrthodina na slunci a můžete se spálit, lépe je v lesích, radí meteorolog

Dodržovat pitný režim, ovšem bez alkoholu, držet se ve stínu, nosit přikrývku hlavy, neskákat do chladnější vody a zalévat zahradu až večer – to radí pro následující horké dny meteorolog a pozorovatel přírody Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku. Kdo může, měl by trávit čas v lesích nebo na horách. Ve středu a čtvrtek vystoupají podle předpovědi nejvyšší odpolední teploty na 33 až 37 stupňů Celsia. A vedra, i když ne tak úporná, budou až do konce týdne.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tepla se jen tak nezbavíme,“ uvedl meteorolog s tím, že až v neděli teploty klesnou ke snesitelným 24 až 28 stupňům. „K létu to ale patří, není to nic výjimečného,“ dodal meteorolog, podle kterého podobné počasí panovalo například v letech 2003 nebo 2012 a 2015.

„Nejhorší je, že málo prší,“ řekl Kovařík, podle něho se vedra nejlépe snášejí v lesích a na horách. „Setrvačnost ohřívání vzduchu v lese je delší. Když je v poledne jinde třicet stupňů, v lese je pětadvacet, dokonce dvaadvacet stupňů,“ konstatoval Kovařík, podle kterého s každými sto metry nadmořské výšky klesá průměrná teplota vzduchu o asi 0,6 stupně.

Proč jsou vlny veder v Evropě stále častější? Hlavním podezřelým je „dvojité proudění“

Evropa

Lidé by se podle něho bez použití krému s vysokým UV faktorem neměli vystavovat slunečnímu záření. „Stačí patnáct až třicet minut a už se může člověk spálit. Pozor by si měly dávat hlavně maminky s dětmi,“ připomněl Kovařík.

Chraňte i zvířata

Všechny aglomerace ležící pod pět set metrů nad mořem se přes den zaplňují přízemním ozonem. „Není vidět, není cítit, ale je velmi nebezpečný, dráždí dýchací cesty, působí dýchací potíže a poškozuje plíce. Vnímaví jedinci mohou být v takovém prostředí malátní, a mohou dokonce upadnout do mdlob. Zbavit se ozonu ale lze stříkáním vody v ulicích, což ale dělají jen některá města,“ poznamenal.

Lidé by měli chránit také svá domácí zvířata. „I klece s andulkami a papoušky by měly stát ve stínu,“ varoval pro Právo meteorolog.

„Samozřejmě je důležité všem nalévat vodu. Pejskům je dobré čas od času pokropit srst,“ dodal.

Vedra přinesou zklamání houbařům, protože srážky by mohly přijít pouze zřejmě ve čtvrtek, ale jen místně, a to do patnácti litrů na metr čtvereční. „V tomhle počasí houby prostě nebudou. Snad ve stinné části lesa, ale to bude minimum,“ řekl pozorovatel přírody.

Houby rostou nejvíc na jihu Čech

Domácí

Pozor by si měli dávat i lidé při zalévání zahrádek. „Zalévat by se teď mělo zrána nebo až večer, protože pak bude moci rostlina přes noc narůst. „Kdo zahrádku zalije přes den, tak ji může odepsat, protože to bude pro rostliny obrovský teplotní šok,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám