Hlavní obsah

Kecy, jste jak Kalousek, pustil se Babiš do Síkely na schůzi k cenám energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna se ve čtvrtek sešla na mimořádné schůzi svolané kvůli růstu cen energií. Poslanci se sešli krátce poté, co po 37 hodinách přerušili jednání o pandemickém zákonu. Koaliční většina však odmítla schválit program schůze, a jednání se tak neuskutečnilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny 17. února 2022.

Článek

Čtvrteční jednání zahájila šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Uvedla, že hnutí bude prosazovat snížení DPH u elektřiny a plynu, což považuje za vhodný způsob pomoci pro občany potýkající se se zvýšením cen energií.

Vláda se rozhodla jít cestou adresné pomoci skrze příspěvky na bydlení. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, že snížení DPH by snížilo příjmy rozpočtu o dalších 25 až 40 miliard korun, což by vzhledem k rostoucímu zadlužení státu a plánovanému schodku mělo fatální důsledky pro budoucnost.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala (vpravo) a předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Šéf poslanců SPD Radim Fiala i jeho stranický šéf Tomio Okamura nabádali vládu, aby zajistila lidem levnější energie, potraviny či pohonné hmoty například zastropováním cen či snížením DPH.

Okamura tradičně využil přednostní právo ke kritice vlády i vlastní sebeprezentaci, která nijak nesouvisela s tématem schůze.

Síkela: Umíte jen rozdávat

Po několika desítkách minut opustil Okamura řečnický pultík a vystřídal jej ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Ten k předřečníkům uvedl, že kroky, které požadují, se dají shrnout slovem „rozdávat”.

Zejména Schillerové připomněl, že coby ministryně financí byla členkou vlády, která může za současný stav veřejných financí, přičemž připomněl i rekordní inflaci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

„Stát nemá rozdávat každému, ale jen tomu, kdo to potřebuje,” zdůraznil ministr s poznámkou, že peníze, které spravuje, nejsou jeho, ale občanů, které nehodlá dále zadlužovat.

Bývalé vládě vyčetl, že si kupovala voliče, rozhazovala miliardy a je zodpovědná za růst státního dluhu i inflaci, která je v ČR výrazně vyšší než v zemích, které nyní opozice dává za vzor.

Za inflaci podle Babiše nikdo nemůže

Po  Síkelovi vystoupil poslanec a předseda ANO Andrej Babiš, který ministrovo vystoupení označil za „kecy“ a jal se emotivně hájit Schillerovou i vlastní vládu.

Vláda podle něj neumí počítat, je nekompetentní. „Proč neodpustíte lidem DPH na šest měsíců, do června? V červnu je teplo,” navrhl Babiš s tím, že vláda našla dodatečné příjmy do rozpočtu ve výši 62 miliard a toto opatření by podle něj vyšlo na 11 miliard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec ANO Andrej Babiš otočený na ministra průmyslu Jozefa Síkelu (STAN)

Babiš v projevu ohajoval zadlužování s tím, že by vláda neměla škrtit rozpočet. Argumentoval, že ČR ještě stále patří mezi méně zadlužené země a pandemie je jen jednou za sto let. Za inflaci pak podle Babiše „nikdo nemůže“.

„Buďte tak hodnej, když chcete dělat nějaké odborné souboje, tak si to rozdejte se mnou, ne s paní ministryní Schillerovou,” vyzval Síkelu, čímž nepřímo naznačil, jak vnímá její erudici.

„Jste jak Kalousek po krizi, všechno zaškrtíte,” rýpnul si do někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a jeho přístupu za finanční krize, jež vypukla v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám