Hlavní obsah

Zrušme sklápění sedaček, vyzývají pasažéři letadel

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže jste někdy cestovali letadlem, dokážete si nejspíš poměrně živě představit ten stísněný pocit, který způsobuje sklopené sedadlo pasažéra před vámi. Není na tom nic divného, nový průzkum odhalil, že toto narušení už tak nevelkého osobního prostoru vadí většině cestovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho cestujících si sklápí opěradlo sedačky v letadle bezohledně v zájmu svého pohodlí. Ilustrační foto

Článek

Devět z deseti lidí, kteří se zapojili do nedávného průzkumu cestovatelského portálu Skyscanner, by si přálo u krátkých letů zákaz polohování sedadel v letadlech nebo alespoň jeho časové omezení. Celých 43 procent dotázaných by pro přísnější pravidla, co se sklápění sedadel týče, hlasovalo i u dlouhých letů.

Skyscanner se dotázal tisícovky cestujících. Řada z nich projevila sklony k velmi sobeckému jednání. Až 70 procent jich odpovědělo, že by své sedadlo sklopili i v případě, že by za nimi seděla těhotná žena, zatímco 80 procent by jednalo stejně, i kdyby cestující za jejich zády byl postarší senior. Jako nejvstřícnější cestující se ukázaly ženy ve věku 18 až 24 let, naopak nejvíce sobecky odpovídali muži ve věku nad 35 let.

Dále se průzkum zaměřil také na hodnocení situace očima 900 členů palubních posádek mezinárodních leteckých společností. Více než polovina dotázaných, přesně 60 procent, přiznala, že byla svědkem problému či sporu vzniklého kvůli sklopení sedačky. To u některých lidí podle psychologů může vzbuzovat zlost, úzkost i frustraci.

Anketa

Souhlasíte s tím, že by se polohování sedaček u krátkých letů mělo zakázat?
Ano
91,9 %
Ne
8,1 %
Celkem hlasovalo 10008 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám