Hlavní obsah

Žirafy dostanou lepší domov, i s věží

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok na podzim budou moci návštěvníci brněnské zoo pohlédnout některé z jejich čtyř žiraf síťovaných přímo do očí. Zahrada totiž nechá zmodernizovat a rozšířit jejich stáj, kterou pak zpřístupní veřejnosti.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Žirafy v expozici Safari brněnské zoo

Článek

Zatím je objekt součástí zázemí zoo. Projekt počítá nejen s novými boxy pro žirafy, díky nimž se zvýší jejich pohodlí, ale také s výstavbou osmimetrové věže.

„Bude to vlastně takový přístavek. Návštěvníci v něm vystoupají do prvního patra, kde se přes okna podívají dovnitř do boxů s žirafami. Navíc tam bude speciální plošina, z níž se budou moci ve velmi omezeném počtu a vždy pod dohledem chovatelů zúčastnit krmení žiraf,“ řekl Právu náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Projekt přijde na osm milionů korun a z prostředků na investice jej uhradí město, které je provozovatelem zahrady.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Nákres nového pavilonu

Turisté na jedné straně, podle chovatelů, získají novou atrakci, tím nejpodstatnějším ale je, že se zlepší životní podmínky žiraf. Ty to totiž od podzimu do jara nemají vůbec lehké. Patří ke zvířatům, která by sice v zimě ráda vyrazila ven, ale není to vždy možné.

Schvalování každé z procházek u žiraf je složitý proces. Do výběhu mohou jen tehdy, když v něm není led, bahno nebo příliš mnoho sněhu, aby neuklouzly. Provětrat se mohou, jen když nesněží a neprší, aby se nenachladily. Moc pohybu na čerstvém vzduchu si tedy od listopadu do dubna neužijí.

Patnáct lidí a čtyři kajaky: Odchyt pelikánů v Liberci nebyl jen tak, dva zlobili

Koktejl

Projekt počítá s tím, že tři nové boxy pro ustájení budou prostornější než ty současné. Vzniknou v přístavku současných stájí pro žirafy, k nimž zoo vybuduje speciální chodník. Celý komplex bude laděný do afrického stylu tak, aby připomínal nedalekou vesnici Samburu.

Jde o relaxační místo s občerstvením a posezením nad expozicí Safari, kterou sdílejí žirafy společně se zebrami. Město očekává, že se opět mírně zvýší i návštěvnost zoo.

Zahradu navštíví ročně asi 330 000 turistů. Značná část z nich dorazí v létě. S příchodem chladných měsíců je zahrada téměř vylidněná. Chovatelé lákají turisty za sychravého počasí na vnitřní expozice, tedy například do Tropického království, do pavilonu exotických ptáků a novinkou se od příštího podzimu stane právě návštěva u žiraf v jejich nových stájích.

Větší bazén medvědům

Brněnská zoo připravuje i zvětšení bazénu pro lední medvědy. Nyní ve výběrovém řízení hledá zhotovitele, stavební práce by měly začít na přelomu roku. Zoo má poté, co loni uhynul samec Umca, možnost získat jiného samce, podmínkou je však úprava výběhu.

Stavba by neměla trvat déle než pět měsíců, výběh by tak měl být připravený na další návštěvnickou sezonu.

Vzácnou africkou sovu chová pražská zoo jako jediná na světě

Cestování

Reklama

Související články

Liberec získal vzácné rajky a zoborožce

Zoo Liberec získala poprvé ve své stopatnáctileté historii do své expozice rajku královskou a zoborožce temného. Jedná se o velice zajímavé ptačí druhy, které...

Výběr článků

Načítám