Hlavní obsah

Zimní potěšení pod Mont Blankem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Termální prameny, stovky obchodů a desítky restaurací, ale zejména perfektní lyžařský servis nabízí malebné údolí pod Mont Blankem v italském regionu Valle d'Aosta. Středisko Courmayeur má bohaté zázemí a sportovní vyžití jak v zimě, tak i v létě.

Článek

Hned při první procházce se přesvědčíme, že toto nejstarší zimní sportoviště celé oblasti nepředstavuje jen sníh a lyže, ale vše, co může souviset s plnohodnotným odpočinkem a relaxací. Napočítáme 65 hotelů všech kategorií (mají na 3300 lůžek), levněji se můžeme ubytovat v penziónech a apartmánech, chuťové buňky uspokojíme ve výběru z více než 60 restaurací a dalších vysokohorských stravovacích středisek.

Okouzlující atmosféru zejména při večerním osvětlení vychutnáme při toulce poVia Roma - promenádní ulici s více než stovkou obchodů, mj. nejvyhledávanějších mezinárodních značek. V sousedním, asi pět kilometrů vzdáleném středisku Pré-Saint-Didier nabízejí termální prameny s wellness zařízeními k účinné relaxaci po celodenním lyžování, tedy pokud je zima povedenější, než zatím ta letošní.

Začali Římané

Příjemný mix sportu, kultury, tradic a mondénnosti není náhodný. Tato harmonie je výsledkem vývoje několika staletí. Historie místa se počala psát ještě mnohem dříve, než se prosadila dominance Mont Blanku. Jako termální lázně je znali - jak jinak - už staří Římané, kteří místo nazvali podle významného soudního dvora Curia Maior (odtud dnešní název Courmayeur).

Lázeňské využití železitých a sirných pramenů se datuje od 17. století. Tehdy se také budovaly první hotely. O století později se počal rozvíjet alpinismus a konečně po druhé světové válce dochází k plnému rozkvětu střediska zimních sportů. Jaké jsou tedy podmínky pro zimní pobyt?

Pro malé i velké

Dvě úbočí - Chécrouit a Val Veny - mají k dispozici čtyři prostorné kabinové lanovky, dvě menší kabinky, osm sedačkových lanovek a tři vleky, to vše obsluhující na 60 km tratí. Dětem a začátečníkům slouží školní svahy s vleky zdarma. Hlavní ruch se soustřeďuje v Plan Chécrouit, kde kromě lyžařských škol a dětských středisek jsou i půjčovny sportovního vybavení.

Potěšení násobí i možnost volby: svahy Chécrouit jsou orientovány severovýchodně, nemají vegetaci, takže slunce tu září již od časných hodin a jsou vhodné spíše pro středně vyspělé lyžaře. Částečně zalesněné severozápadní svahy Val Veny jsou na slunci až odpoledne, tratě jsou náročnější a tak vyhovují i zdatným sportovcům.

Obliba střediska nespočívá jen v lyžařských a snowboardových tratích. Opírá se především o pestrost a všestrannost nabídky. Velká pozornost je věnována těm nejmenším, čekají je zábavní parky, lyžařské a snowboardové školky, vybavené tzv. Aladinovými koberci (dětské dopravní pásy), dráhy pro sněžné pneumatiky, ale i novinky - Ski Fox a Snow Bike.

Bohatá nabídka

Vyznavače běžek přilákají čtyři upravené okruhy v celkové délce 35 km. Vedou dvěma údolími, v žádném z nich nechybí servis, půjčovny, občerstvení, instruktoři kurzů. Speciální horští vůdci doprovázejí zájemce o výlety na sněžnicích do panenské přírody, až třeba k ledovci Dente del Gigante. Existuje také možnost výšlapu na sněžnicích v noci.

Od ledna do března je nejpříhodnější doba k provozování skialpinismu, který také získává na oblíbenosti. Nu, a konečně těm nejodvážnějším a sportovně nejvyspělejším se nabízí možnosti freeskiingu, tedy "divokého" sjezdu mimo upravené sjezdovky. Kdyby se stalo to, čeho se počasí dopustilo v letošní předvánoční době, ve Forum Sport Centru můžeme volit z mnoha možností halových sportů, fitness centra, trénovat aerobik, spinning, moderní tance, strečing, squash, halový golf, nebo si zabruslit. Nechybí dokonce kamenná cvičná horolezecká stěna.

O potěšení z nákupů na Via Roma, či o lukulských radostech po celodenním sportování již byla řeč. Dodejme jen, že kulinářské lahůdky je možno zapíjet místními kvalitními víny z nejvýše položených vinic v Evropě (až 1000 m n. m.) -Morgex a Salle, nacházejících se jen pár kilometrů od Courmayeuru.

Reklama

Související témata:

Související články

RAKOUSKO: největší nabídka areálů

K jižním sousedům si lze zajet i na prodloužený víkend. Rakousko je zemí malebných horských vísek, které na pohled splňují představu alpské pohádky. Náš jižní...

FRANCIE: Lyžuje se téměř z postele

Francie je země bohy stvořená pro lyžaře. Zejména v Severních Alpách se nabízejí ideální geografické podmínky. Vrcholy dosahují kolem 3000 metrů n. m.,...

Výběr článků

Načítám