Hlavní obsah

Ženy se vyrovnávají s pásmovou nemocí lépe než muži, tvrdí studie

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pásmová nemoc potrápila nejednoho cestovatele. Podle expertů z americké Pensylvánské univerzity takzvaný jet lag zvládají mnohem lépe ženy než muži, za což mohou vděčit svým biologickým hodinám. Může jít zároveň o projev mateřských instinktů, cituje server Daily Mail autory studie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podlé lékařů Seana Andersona a Garreta FitzGeralda jsou ženy mnohem odolnější proti narušení cirkadiánního rytmu, který souvisí s biologickými procesy v těle. Díky mateřským pudům jsou zvyklé se lépe vyrovnávat například s nočním probouzením, zvládají podle expertů lépe práci na směny nebo právě častější změny časových pásem.

„Jedním z možných důvodů, proč jsou ženy odolnější, může být jejich biologické nastavení. Díky jejich převládající roli při výchově potomků se mohou lépe adaptovat na časté probouzení během noci po určité období,“ uvedl Anderson.

Bude nutné další zkoumání

Vědci v rámci výzkumu podrobili testům na 53 tisíc lidí a zjistili, že biologické hodiny jsou ovlivněny věkem a pohlavím. Zatímco děti jsou obvykle ranní typy, a to nezávisle na pohlaví, po pubertě se nastavení mění a muži mají tendenci být nočními typy více než ženy. „Ženy tráví více času vzhůru, zároveň prožívají delší fázi hlubokého spánku,“ vysvětlil Anderson.

Orientace na noc a den se podle expertů v průběhu života mění, u ženy do těchto změn výrazně zasahuje například menopauza, a tak se obě pohlaví postupně více orientují na ráno. „Oproti mužům dosahují ženy vrcholů aktivity ve spíše brzkých hodinách, což je obdobné jako cirkadiánní vzorce u dětí,“ dodal Anderson.

Zároveň ale vysvětlil, že bude v budoucnu potřeba provést další studie zaměřené například na stevardy a letušky, které by potvrdily teorii, že ženy se lépe hodí pro práci na směny, ale také že skutečně zvládají díky biologickému nastavení cestování na větší vzdálenosti.

Za vulgární vzkaz letušce dostala žena od aerolinek doživotní zákaz létání

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám