Hlavní obsah

Ženy ryly do zdi Kolosea. Pak se u výtvoru ještě fotily

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen několik měsíců poté, co světová média psala o ruském turistovi, který do zdi římského Kolosea vryl počáteční písmeno svého jména, nastala stejná situace. Tentokrát byla památka poškozena rukama dvou amerických turistek.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum patří mezi symboly Říma a celé Itálie.

Článek

Mladé ženy ve věku 21 a 25 let se při návštěvě Kolosea v sobotu nenápadně oddělily od skupiny, aby vyryly své iniciály do zdi. Použily k tomu minci. Uvnitř téměř 2000 let staré dominanty italského Říma zbyla po kalifornských vandalkách osmicentimetrová písmena J a N. Dvojice se stačila se svým výtvorem i vyfotit.

O několik momentů později byly turistky dopadeny policií a obviněny ze znehodnocování starověké stavby. Na zákaz poškozování zdí Kolosea upozorňují turisty značky v několika jazycích včetně angličtiny. O adekvátním trestu pro neukázněné návštěvnice rozhodne soud.

Zeď, kterou svým „podpisem“ ženy poškodily, naštěstí není tak stará jako samo Koloseum. Její výstavba se datuje do roku 1800, kdy v amfiteátru na přání papeže proběhla rekonstrukce. Přesto je však i tato část stavby historickou památkou a kulturním dědictvím Itálie.

Odborníci vidí problém v tom, že turisté vnímají rozpadající se stařičkou stavbu jinak než nablýskaná muzea a sakrální památky. Tyto cíle prý k vandalismu tolik nesvádějí.

Přetrvávající problém

Přestože se ochrana Kolosea a dalších významných míst nedávno posílila kvůli hrozbě teroristického útoku, neznamená to, že vznikla také větší prevence proti vandalismu. Bezpečnostní opatření se týkají především exteriéru a vstupu do památky, uvnitř hlídá návštěvníky nadále „jen“ personál.

V polovině loňského listopadu dostal ruský turista, který na zeď Kolosea vyryl kamenem pětadvaceticentimetrové písmeno K, v přepočtu víc než půlmiliónovou pokutu a podmíněný trest odnětí svobody na čtyři roky. [celá zpráva]

V roce 2014 se vandalismu v Koloseu dopustili také turisté z Kanady, Brazílie a Austrálie. Starověký amfiteátr ročně navštíví přibližně šest miliónů turistů. Z toho vzejde obvykle několik případů vandalismu za rok.

Reklama

Související články

Koloseum se těší rekordní návštěvnosti

Do monumentálního Kolosea v Římě zavítal v roce 2014 rekordní počet turistů, a to i navzdory právě probíhajícím restaurátorským pracím. Návštěvnost amfiteátru...

Výběr článků

Načítám