Hlavní obsah

Praha je 22. nejbezpečnějším městem Evropy. Celosvětově je čtyřicátá

Praha je v rámci Evropy 22. nejbezpečnější město, celosvětově je na 40. příčce. Vyplývá to ze studie serveru Numbeo, který se zaměřuje zejména na porovnávání životních nákladů na různých místech planety. Vůbec nejbezpečnějším evropským městem je San Sebastian ve Španělsku, na zcela opačné straně barikády pak stojí Bradford ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Praha je v celosvětovém měřítku velmi bezpečným městem.

Článek

Crime Index společnosti Numbeo se zaměřuje primárně na města s nejvyšší mírou kriminality, ukazuje nicméně i míru bezpečí. Právě podle tohoto žebříčku si Praha vede v rámci Evropy velmi dobře. Míra kriminalita je 24,10 procenta, zatímco míra bezpečí 75,90 procenta. Na 27. příčce je Brno, které co do bezpečnosti získalo 73,92 procenta. V celosvětovém měřítku je Praha čtyřicátá, Brno dvaapadesáté.

Vůbec nejbezpečnějším evropským městem je zmiňovaný San Sebastian, který získal v rámci bezpečnosti 85,14 procenta, zatímco kriminalita drží jen 14,86 procenta. Takřka opačný je výsledek u anglického Bradfordu v hrabství West Yorkshire, kde kriminalita dosáhla na 71,24 procenta a bezpečnost jen na 28,76 procenta.

Karlův most je šestou nejhezčí památkou na světě

Cestování

Město si z tohoto hlediska vede špatně i v celosvětovém měřítku, kde skončilo na pozici 26. nejnebezpečnějšího města světa.

Vůbec nejméně bezpečnou metropolí je venezuelský Caracas, kde míra kriminality dosáhla 83,98 procenta. Překvapivě dobře si vede kolumbijský Medellín, který skončil na 138. příčce, ačkoli ho stále provází pověst velmi nebezpečného města, a to kvůli drogovým kartelům. Umístil se však o příčku výš než Řím, kde je míra kriminality 53,12 procenta.

Vedou emiráty

Vůbec nejbezpečnějšími městy jsou podle žebříčku Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a hlavní město Kataru Dauhá. Zmiňovaný San Sebastian má celosvětově třetí příčku. Na dalších místech následují Tchaj-pej, kanadský Québec, Adžmán, Šardžá a Dubaj v SAE a první desítku uzavírají švýcarská města Curych a Bern.

Server Numbeo uvádí, že data v indexu kriminality a bezpečnosti jsou založena na anketách mezi návštěvníky webu. Otázky jsou podobné jako v případě mnoha vědeckých výzkumů. Vládní data server nevyužívá, protože jsou, jak je uvedeno na stránkách, dobrá při srovnávání míst v dané zemi, nejsou však vhodná v mezinárodním měřítku. Žebříček najdete zde.

Praha je mezi desítkou nejlepších měst světa

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám