Hlavní obsah

Ze zámku v Liblíně se stane muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liblín na Rokycansku

Klienti Domova sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku se ze zámku přestěhují do nového. Alespoň takový je plán Plzeňského kraje, který zařízení zřizuje. V prázdné památkově chráněné budově by pak vznikla přírodovědná expozice a muzejní depozitáře.

Foto: archiv zařízení

Zámek v Liblíně, kde žijí klienti tamějšího domova sociálních služeb.

Článek

Moderní zázemí má vyrůst nedaleko liblínského zámeckého parku. „Stávající bydlení už neodpovídá standardům. Máme i třílůžkové a čtyřlůžkové pokoje, které jsou bez sociálního zařízení, což je nepřijatelné a trápí nás to,“ sdělil ředitel domova sociálních služeb Petr Kounovský. V současnosti tady žije 132 klientů, jde o osoby s tělesným či mentálním postižením a také seniory.

Zimní exotika láká Čechy i v pandemii

Cestování

Stavět by se mohlo začít v roce 2025

Kounovský záměr Plzeňského kraje vítá. „Změna je určitě nutná, ale zatím neznám všechny podrobnosti, teprve se se studií seznámím,“ doplnil. Podle náměstka hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavla Karpíška (ODS) půjde o čtyři objekty. Náklady jistě přesáhnou sto milionů korun. „Jestli vše dobře půjde, stavět bychom mohli v roce 2025,“ předpokládá.

Stávající bydlení už neodpovídá standardům.
Petr Kounovský, ředitel domova

Klíčové je teď odkoupit vytipovaný pozemek poblíž zámeckého parku od soukromníka a požádat Liblín, aby upravil svůj územní plán.

„Zatím je to pole, kde měla být zástavba s rodinnými domy. Budeme jednat o změně,“ řekla tamější starostka Ester Lipertová (Sdružení nezávislých kandidátů městyse Liblín).

Modely hradů představují jejich původní podobu

Cestování

Ona sama je opatrovnicí 43 lidí s mentálním postižením. „Zlepšení podmínek pro klienty jednoznačně vítám. Doufám, že v Liblíně zůstanou. Nemají rodiny, jsou tady zvyklí,“ podotkla.

Karpíšek uvedl, že kapacita nových objektů nebude pro všechny uživatele domova stačit, a tak se někteří zřejmě přesunou do Rokycan. „Přistavili bychom pro ně zázemí u místní nemocnice,“ nastínil variantu.

Expozice o přírodě

Zámek by pak dostalo na starost Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, jehož zřizovatel je rovněž kraj. „Jsou to úžasné prostory ve skvělé turistické lokalitě u Berounky,“ zhodnotila ředitelka instituce Irena Bukačová.

V opraveném českolipském muzeu bude grizzly i uranová štola

Cestování

Uvnitř by vznikly depozitáře a přírodovědná expozice. „Flóra a fauna je v této lokalitě opravdu pestrá. Navíc tam má velkou tradici i vodáctví, které bychom také mohli představit,“ nastínila Bukačová.

Podle ní potřebuje památkově chráněná budova upravit. „Záleží samozřejmě na penězích. Ale jistě by šlo žádat o evropský grant,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám