Hlavní obsah

Zaniklý průmyslový svět v Brně láká turisty

Po stopách brněnského průmyslu, který kdysi město proslavil jako významné centrum Evropy, již třetím rokem pátrá brněnské turistické a informační centrum. V projektu Brno Industrial mapuje léta rozmachu i pádu průmyslu, představuje fungující i zaniklé industriální stavby, zkoumá a přibližuje příběhy slavných rodin a to vše propojuje se současným životem města.

Foto: TIC Brno

Nově vznikající část Brna v areálu bývalé Zbrojovky, kde naštěstí vše neskončilo pod radlicemi buldozerů.

Článek

Od textilního průmyslu se zájem přesouvá také k dalším odvětvím, jako je strojírenství, slévárenský nebo chemický průmysl. Pozornost se obrací i na mizející areál brněnské Zbrojovky.

„Dnešní Brno by nebylo takové, jaké je, bez své průmyslové historie. V době průmyslové revoluce bylo jedním z nejsilnějších industriálních měst v Evropě. Objevování jeho historie je nejen o slavných událostech a obchodních vítězstvích, ale přináší i fascinující příběhy,“ uvádí Jana Janulíková, ředitelka TIC Brno.

Kam na výlet v Brně a okolí? Hrady, muzea, jeskyně, procházky a další tipy

Tipy na výlety

Projekt za loňský rok získal cenu v kategorii Turistický produkt v soutěži Velká cena cestovního ruchu. Industrial má několik programových linek, patří mezi ně komentované prohlídky, přednášky s odborníky, publikace nebo propagační předměty. Letos se pozornost obrací také na areál bývalé Zbrojovky Brno. Připravuje se speciální publikace k tomuto tématu.

Pěšky i tramvají

Brněnský industriál letos budou zájemci moci poznávat na pěti pěších trasách a dvou vyhlídkových jízdách minibusem. Na prohlídce Počátky moravského Manchesteru uvidí mimo jiné sbírku posledních dochovaných textilních strojů a unikátní art protisový stroj, pravděpodobně jediný funkční přístroj svého druhu v republice.

Trasa Šalinou moravským Manchesterem je kombinací pěší procházky a jízdy tramvají, vede od Esslerovy přádelny přes Cacovický ostrov a Textilku Fritsch & Co. do areálu bývalé Vlněny.

FOTO: Kasematy na Špilberku

Cestování

Trasa Z prvního Brna až do sladovny seznámí turisty se začátky brněnského strojírenského průmyslu a přes textilní průmysl a střípky z historie Zbrojovky vede k Briessově sladovně, kde se vyráběly první Kaplanovy turbíny.

Jak vypadal areál Vaňkovka v době strojírenské, ukáže trasa Od turbíny k parnímu vlaku. Samostatná prohlídka je věnována areálu Zbrojovka, kde se kromě zbraní vyráběly také šicí stroje, licenční psací stroje, automobily, traktory či výpočetní technika.

Trasa ukazuje i Paláce průmyslové aristokracie minibusem a zcela nová je jízda do Dělnické kolonie, které vznikaly z důvodu velké nezaměstnanosti a drahého bydlení v bytech ve 20. letech minulého století. Samostatně se lze i projít stezkou Poznejte moravský Manchester nebo naučnou industriální stezkou podél řeky Svitavy.

Hrobka Tutanchamona i s jeho poklady je k vidění v Česku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám