Hlavní obsah

Zámek Telč s návštěvníky počítá, když to půjde

Právo, pch

Dovolí-li letos epidemiologická situace návštěvu hradů a zámků, budou mít návštěvníci otevřené dveře i v Telči, kde probíhá rozsáhlá rekonstrukce. A měl by se uskutečnit také letní festival. Právu to řekl kastelán Bohumil Norek.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Telč

Článek

Po bezmála rok trvajících pracích na proměně telčského zámku v celoročně přístupnou památku jsou ve finále první sály budoucího zámeckého muzea. Chystaná expozice v 15 místnostech zprostředkuje návštěvníkům historii města a zámku a dovede je k unikátnímu pohledu do zámecké kaple Všech svatých s náhrobky „otce Telče“ Zachariáše z Hradce a jeho první ženy Kateřiny z Valdštejna.

Křídlo zámku, v němž dříve sídlila telčská pobočka Muzea Vysočiny, se v interiérech vrátí při zachování renesančních prvků k podobě z počátku 18. století. Práce však nabírají na síle i v dalších částech areálu.

Zbrusu nová trasa instalovaného depozitáře, která vznikne v někdejším zámeckém pivovaru a lidé tu mj. uvidí pod ruce restaurátorům, se návštěvníků nedotkne: objekt sloužil jako sklad. Řemeslníci a restaurátoři ale pracují i na nejznámější trase A, která tak už vloni byla turistům uzavřena. Kompletní obnovou tu prochází proslulý Rytířský sál, jehož kazetový strop bude až do jara příštího roku v dílnách specializovaných odborníků.

„Letos budeme provázet jen na trase B, což je byt posledního majitele. Pokud nám v tom nezabrání pandemie, počítá se s otevřením nejpozději k 1. květnu,“ připomněl kastelán Norek, že zámek před lidmi určitě úplně dveře zavřít nechce.

Plzeňské památky jsou zavřené, kasteláni se ale nenudí

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám