Hlavní obsah

Zákaz nemanželského sexu v Indonésii děsí turisty. Dotknout se má jen některých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéský parlament v úterý schválil zákaz nemanželského sexu, za jehož provozování má lidem hrozit až roční vězení. Nařízení se bude vztahovat nejen na místní, ale také na turisty, kteří nyní tápou v tom, jak je situace ovlivní. Ministerstvo spravedlnosti se snaží zjitřenou atmosféru mírnit, podle mluvčího je riziko pro cizince malé, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Nesezdaní turisté se obávají dovolené v Indonésii (ilustrační foto).

Článek

Zákon, který nemá postihovat pouze pohlavní styk, ale i soužití nesezdaných párů, bude velmi specifický. Oznámení o nemanželském sexu a nevěře bude moct nahlásit jen omezený okruh lidí, a to rodiče, děti či manželé těch, kteří se daných činů dopustili.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti uvedl, že stížnosti na policii budou s největší pravděpodobností podávat jen Indonésané. Turisté mířící na populární ostrov Bali, což jsou především Australané, se nemají komplikací při dovolené obávat.

Podle kritiků zákona se však turisté mohou ocitnout v pasti, a to v případě, že budou součástí páru, který tvoří příslušník cizího státu a občan Indonésie. „Řekněme, že australský turista či turistka mají přítele či přítelkyni, kteří jsou lokální. Pak mohou místní rodiče, bratr či sestra nahlásit turistu na policii a bude to problém,“ míní Andreas Harsono z lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Za sex mimo manželství rok vězení. Indonésie schválila nový trestní zákoník

Zahraniční

Podle Harsona je argument, že policie bude pár vyšetřovat jen v případě, že dostane stížnost od rodiny, nebezpečný. Otevírá podle něj dveře k selektivnímu vymáhání zákona.

„Znamená to, že bude směřován jen na určité cíle,“ uvedl pro australský rozhlas Australian Broadcasting Corporation a dodal, že zákon může posloužit třeba některým politikům k odstranění svých protivníků, nebo policistům, kteří budou více úplatní.

Bojí se dopadů na cestovní ruch

Ačkoli se indonéské úřady snaží působit v této věci vůči cizincům přívětivě, Australané podle BBC dobře vědí, jak nepříjemné je dostat se s nimi do křížku. Bali, které je jednou z nejpopulárnějších destinací v zemi, si přitom po pandemii nemůže dovolit o turisty přijít.

Šéf Human Rights Watch pro Asii Phil Robertson na Twitteru komentoval, že se indonéská vláda zřejmě snaží zničit cestovní ruch v zemi.

Na schválení zákona reagují i sami potenciální turisté, kteří už během úterý začali diskutovat na facebookových stránkách zasvěcených cestování po Indonésii. Někteří cizinci si pro jistotu přibalí oddací list, další raději zvolí jinou destinaci.

Obavy z nového trestního zákoníku, který má vejít v platnost v následujících třech letech, mají i Indonésané, kteří jsou zaměstnaní v cestovním ruchu. Jedním z nich je například průvodce Yoman, který pracuje od roku 2017 na Bali.

„Opravdu se toho moc moc obávám, protože jsem na turismu závislý,“ uvedl pro BBC. Doplnil, že ostrov má za sebou v posledních desetiletích množství událostí, které cestovní ruch ovlivnily, mimo jiné erupce sopek či pandemii covidu.

Indonésie výrazně zdražila vstupné na prohlídku varanů komodských

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám