Hlavní obsah

Zájem Čechů nás těší, říká vedoucí německé turistické centrály Jan Pohaněl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Německa se po dvou letech pandemie vracejí zahraniční hosté. V rozhovoru pro Právo to uvedl vedoucí turistické centrály Jan Pohaněl. Dodal, že Čechy k sousedům táhne rozmanitá příroda, města s nevšední architekturou, ale i tradiční německá kuchyně. Letos navíc mohou využít speciální měsíční jízdenku na cestování veškerou místní a regionální dopravou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vedoucí německé turistické centrály pro ČR Jan Pohaněl.

Článek

Od předloňského jara, kdy se ve velkém vydal na svou zhoubnou pouť, koronavir zpustošil globální turistiku. Jak z pandemie vyšlo Německo jako příjezdová země?

Pokud porovnáme čísla z let 2020 a 2021, pak v Německu počet přenocování zahraničních hostů klesl zhruba o tři procenta. Pokud se ale podíváme na první kvartály 2021/2022, zjistíme, že čísla stoupla o neuvěřitelných 220 procent. Je tedy evidentní, že zahraniční hosté se po koronavirové pauze do Německa opět vracejí, a to prakticky ze všech koutů světa.

Loni přenocovalo v Německu 676 tisíc návštěvníků z Česka. Není malou senzací, že ČR se loni, pokud jde o zájem o Německo, jako jedna z mála zemí meziročně výrazně polepšila – o 8,9 procenta?

Mezi sousedními státy Německa jsme hned po Polsku zemí s nejvyšším přírůstkem, což mne samozřejmě moc těší. A navíc v tomto trendu pokračujeme: v porovnání s prvním kvartálem 2021 počet přenocování českých hostů v prvním čtvrtletí roku 2022 vyrostl o dalších 64 procent.

Saský Königstein: Nedobytná horská pevnost nad údolím Labe

Cestování

Po koronavirovém umrtvení je německý turistický průmysl natěšený na hosty. Co speciálního jim kromě příslovečné kvality a poměru cena/výkon, tedy to, co za své peníze dostanete, může nabídnout?

Jednak je to rozmanitá příroda, od Alp na jihu přes rozsáhlé lesy a pohoří v centrální části země až po wattové moře na severu. A pak jsou to města se svou nevšední architekturou, autentickým prostředím, tradičními manufakturami a řemeslným uměním i regionální německou kuchyní.

Po lockdownech se Češi v létě rozprchnou za sluncem a koupáním k osvědčeným mořím. Čím bude přímořským destinacím Spolková republika konkurovat?

Svou blízkostí, dostupností, pohostinností a kulturní i přírodní rozmanitostí. Německo navíc klade zvláštní důraz na udržitelné cestování, které je ohleduplné k přírodě i místním obyvatelům.

Německé Lindau: turistický magnet na hranici tří států

Cestování

Od prvního červnového dne mohou Češi u našich sousedů cestovat měsíc vlakem i MHD s jízdenkou v hodnotě devět eur, což v přepočtu činí necelých zhruba 220 korun. Kde ji získat a jaká platí pravidla?

Jízdenku lze zakoupit v celém Německu v jízdenkových automatech, na nádražích, ale také online na webových stránkách německých drah (Deutsche Bahn).

Lze ji využívat pro veškerou místní a regionální veřejnou dopravu. Platí na libovolný počet jízd ve vybraném kalendářním měsíci, v regionálních a příměstských vlacích, stejně tak i v metru, autobusech a tramvajích. Děti do šesti let cestují zdarma.

Německo jistě velmi dobře znáte. Jak by vypadal váš tip řekněme pro rodinu se dvěma menšími dětmi a pro dvojici seniorů?

Pro rodiny s dětmi bych určitě doporučil návštěvu některého z mnoha zábavních parků. Spoustu z nich najdeme nedaleko česko-německých hranic, např. Playmobil FunPark u Norimberku, Legoland u Günzburgu nebo Trixi-Park či Freizeitpark Turisede v sousedním Sasku.

Zajímavá je také oblast Lužických jezer na pomezí Saska a Braniborska, kde je možné ubytovat se v rodinném kempu přímo u jezera a odtud vyrážet na procházky nebo cyklovýlety.

Pro seniory se nabízí návštěva památek a muzeí např. v Drážďanech, kterou lze spojit s výlety do okolních vinic v Saském Polabí.

A pro ty, kteří se nebojí podniknout delší cestu, doporučuji pobyt na některém z půvabných německých ostrovů v Severním moři, který si lze zpříjemnit vyhlášenými thalasso procedurami.

Saské Švýcarsko: Cestou za výhledy si dáte do těla

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám