Hlavní obsah

Za hranicemi Česka už není zcela bezpečno. Který soused je středně rizikový?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější studie zaměřená na rizika spojená s cestováním v nadcházejícím roce přinesla pro Evropu překvapivé výsledky. Zatímco bezpečnostní situace je, vyjma Ukrajiny, stále velmi dobrá či přímo skvělá, zdravotní rizika byla vyhodnocena jako střední hned u devíti zemí. A patří mezi ně i Slovensko.

Foto: Profimedia.cz

Které evropské země jsou pro turisty středně riskantní z hlediska zdraví?

Článek

Výsledky nejnovější studie organizace International SOS zveřejnil server Independent a predikce je platná pro cestování v roce 2024. Světové země byly hodnoceny na základě čtyř rizikových faktorů – zdraví, mentální zdraví, bezpečnost a poprvé i klimatické změny.

Bezpečnostní rizika jsou v naprosté většině Evropy hodnocena jako nízká, ve Švýcarsku, Slovinsku, Dánsku, Norsku, Švédsku a na Islandu dokonce bezvýznamná. Výjimkou je kvůli válce Ukrajina, kde je bezpečnostní riziko vyhodnoceno jako extrémní.

Ve světě se na stejné škále nejvyššího bezpečnostního rizika umístily Afghánistán, Sýrie, Irák, Libye, Jemen, Středoafrická republika, Súdán a Somálsko. Tedy země, kam s batohem na zádech vyrazit nechcete.

Mezi deseti nejdražšími městy světa jsou i čtyři evropská

Cestování

Zdravotní rizika v Evropě jsou horší než v USA

Zdravotní rizika jsou však faktorem, který s Evropou obvykle spojován až tak moc nebývá. Přesto se v kategorii středního rizika objevila bezmála třetina nejstaršího kontinentu. Konkrétně Albánie, Makedonie, Gruzie, Bulharsko, Srbsko, Rumunsko, Moldavsko, Maďarsko, Slovinsko, Bělorusko, Litva, Lotyšsko a kupodivu i Slovensko.

Tyto země jsou tak ve stejné kategorii jako třeba Egypt či Maroko v Africe, středoamerické země Kolumbie a Mexiko či asijská Srí Lanka. V České republice je stejně jako u všech ostatních sousedů vyjma Slovenska hlášeno nízké zdravotní riziko. Kupříkladu v USA a Kanadě jsou zdravotní rizika všude stejně nízká.

Na Ukrajině jsou zdravotní rizika vysoká, stejně jako v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře. Tatáž situace platí třeba i ve Venezuele, Nikaragui a několika afrických a asijských státech.

V Africe dávejte pozor

Velmi vysoké zdravotní riziko hrozí turistům v Sýrii, Iráku, Afghánistánu, Jemenu, Somálsku, Libyi, Súdánu, Středoafrické republice, Nigeru, Burkině Faso, Libérii, Sieře Leone, Gambii, Guineji, Guineji Bissau a na Haiti.

Co se týče mentálního zdraví, nejhůře jsou na tom v Evropě Španělé, Portugalci a Irové se 17,5 až 20 procenty mentálních onemocnění v populaci, což je nejvyšší možná hladina rizika. Tentýž výsledek mají ale i Austrálie, Grónsko a Irák.

Česká republika a značná část východní Evropy má hlášeno 12,5 až 15 procent mentálních onemocnění mezi obyvateli, stejně jako naprostá většina Asie. Značná část západní Evropy pak má 15 až 17,5 procenta, podobně i USA.

Kompletní výsledky studie si můžete prohlédnout zde.

Jaké dobrodružství zažít v roce 2024? Vydejte se třeba do Albánie, radí National Geographic

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám