Hlavní obsah

Za ferratou do hlubin Moravského krasu

Ferraty se nacházejí spíše v horách. Milovníci adrenalinu na ni mohou překvapivě vyrazit i do hlubin Moravského krasu na Blanensku. Nová skalní stezka v nejspodnějším patře Sloupsko-šošůvských jeskyní pro fyzicky zdatnější turisty, kteří si chtějí zkusit práci speleologů, vznikla už před deseti lety. Postarala se o to příroda.

Foto: Správa jeskyní ČR

Ve Sloupsko-šošůvských jeskyních vznikla ferrata.

Článek

„V jednom úseku vytvořil vodní proud propadlinu, tzv. sifon. Místo tak už nešlo pohodlně překonat. Museli jsme využít řetězy,“ řekl Právu Pavel Gejdoš ze Správy jeskyní ČR.

Zdolání adrenalinové trasy je tak nyní ještě napínavější. V kritickém místě vznikla zhruba 15 metrů dlouhá lávka na skalní stěně. Je nutné se k ní přikurtovat horolezeckým způsobem a přeručkovat úsek po řetězech. Vše je upraveno tak, aby bylo zdolání tohoto úseku bezpečné. Každá výprava do podzemí má průvodce, takže turisté jsou stále pod dohledem.

Moravské a slezské přehrady zatraktivní mola s hnízdy

Cestování

Zážitková trasa se jmenuje Po stopách Nagela a připomíná slavného jeskynního badatele Jana A. Nagela (1717–1794). Je dlouhá 1300 metrů, její zdolání trvá tři hodiny a turisté se na ni vydávají jen po malých skupinkách, každý s helmou na hlavě a s výkonným světlem.

Zatímco například v Punkevních jeskyních jsou pro turisty pohodlné a dobře osvětlené chodníčky se zábradlím, zážitková trasa ve Sloupsko-šošůvských jeskyních je o adrenalinu.

Na pár hodin speleologem

Sestupuje se do ní ústím Stupňovité propasti k části bývalého Macošského žebře slavného jeskynního badatele a archeologa Karla Absolona. Návštěvníky čeká sestup a výstup po 12 metrů dlouhém žebříku. Trasa pak vede řečištěm Sloupského potoka na dno Nagelovy propasti. Po přejití Nagelova jezírka lze nahlédnout do takzvaných přítokových sifonů.

„Byla jsem tu už před pěti lety. Teď jsem si to zopakovala. Je to větší adrenalin. Nová lávka s traverzem byla trochu dobrodružství, ale nakonec to bylo úplně v pohodě. Nové bylo i v jednom místě takové spouštění z útesu za pomoci jištění, ale bez držení. To spuštění do prázdnoty je pocit, jako byste letěli. Ale celé to zvládne každý,“ uvedla jedna z návštěvnic, Zuzana Sehnalová.

Špilberk ukazuje dosud neznámá místa

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám