Hlavní obsah

Z lázní rovnou na skleničku vína. I ve Slovinsku lze odpočívat velmi pasivním způsobem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sychravé podzimní počasí dorazilo dříve, než mnozí čekali, po dlouhých procházkách je tak třeba dopřát odpočinek tělu i duchu. Ve Slovinsku lze obojí příjemně zkombinovat. Po túrách můžete zamířit do termálních lázní a na nejrůznější procedury. Stejně tak dobře ale můžete relaxovat se skleničkou v ruce, protože sezona vinobraní už začala.

Foto: Profimedia.cz

Ve Slovinsku je řada termálních lázní.

Článek

Slovinci říkají, že žijí v zemi léčivých vod. Nachází se tu totiž několik oblastí s termálními či minerálními prameny. Na návštěvnících pak je, zda upřednostňují odpočinek v obklopení hor, kopečků nebo moře.

Asi největší koncentraci lázeňských zařízení najdete ve východním cípu Slovinska od Mariboru dále. Zvolit můžete samotné město Maribor nebo také Ptuj, Murskou Sobotu, Moravske Toplice či Lendavu. Poslední zmíněné lázně disponují termální vodou bohatou na parafín, který pozitivně působí na pokožku. Koupání je vhodné také pro lidi, kteří jsou po úrazech či operacích pohybového aparátu nebo mají problémy s revmatem a podobně.

Foto: Profimedia.cz

Sůl ze solné pánvce Sečovlje se využívá i v lázeňství.

Turisté, kteří si nechtějí nechat ujít nejpopulárnější místo ve Slovinsku, tedy Bledské jezero, mohou i v tomto případě návštěvu spojit s koupáním a odpočinkem. V bezprostředním okolí jezera se totiž nacházejí termální lázně, které se pro léčbu i rekreaci využívají už více než sto let. Na tělo a psychiku tu blahodárně nepůsobí pouze minerální voda, ale také alpské klima a nepochybně i výhledy na přilehlé vrcholky Julských Alp.

Draci, hrady i lehké túry. Slovinsko dokáže oslovit i děti

Cestování

Se Slovinskem se neodmyslitelně pojí med. Centrem včelařství je sice městečko Radovljica, které se nachází hned vedle Bledu, ale za medovými procedurami lze vyrazit i do jiných částí Slovinska. Například nedaleko Nového mesta do Zavodu Čebela. Tam se dozvíte nejen, jak vypadá péče o včelstva, dopřát si ale můžete i sladkou medovou masáž.

Obdobně se můžete u pobřeží odevzdat solným procedurám a terapiím. Například na samém jihu u chorvatských hranic, kde se rozkládají solné pánve Sečovlje. V místních lázních pracují s bahnem, solnými roztoky a dalšími přírodními produkty, které mají pozitivní vliv nejen na kůži, ale také na imunitní systém.

Víno na každém kroku

Turisté ve Slovinsku však nemusejí relaxovat jen naložení ve vodě. Nějakou tu tekutinu mohou i pozřít. Na podzim se hlásí o slovo zejména vína, protože dobrá třetina Slovinska je složena z vinařských regionů. Nejvíce se jich táhne podél východních hranic od severu až na jih. Pobyty ve zmiňovaných lázeňských městech v okolí Mariboru tedy můžete spojit s degustací.

Pokud vám bude přát počasí, můžete mezi vinice vyrazit třeba na elektrokole, díky němuž budete mít více času i sil kochat se malebnou kopcovitou krajinou. Zůstat ale můžete rovnou v Mariboru, které je domovem nejstarší stále plodící vinné révy na světě. Sběr plodů je každoročně velikou událostí, jíž je věnován celý festival. Letos jej můžete navštívit zkraje října.

Foto: Profimedia.cz

V Mariboru roste nejstarší stále plodící vinná réva světa.

Významnou vinařskou oblastí je také Primorsko. I tady tedy lze spojit návštěvu lázeňských zařízení s výlety po malebné krajině a degustací vína. Ideálním regionem je Goriška Brda, které se přezdívá slovinské Toskánsko. Podzim zdejší kopcovité krajině neskutečně sluší, obzvláště při zlatavých západech slunce.

V Gorišce Brdě si nejeden turista uvědomí, že Slovinsko není jen o zdolávání Triglavu nebo raftingu na řece Soče, ale i o požitcích a nenuceném pasivním odpočinku. Stačí si totiž sednout, kochat se výhledem, v ruce držet sklenku a přemítat, kolik kartonů vína se vám před zpáteční cestou domů podaří naskládat do auta.

Zapomeňte na Bled. Pět míst, která ve Slovinsku nesmíte minout

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám