Hlavní obsah

Draci, hrady i lehké túry. Slovinsko dokáže oslovit i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze Slovinska se pro mnohé Čechy stala povinná zastávka na cestě do Chorvatska. Země nabízí navzdory svojí menší rozloze nespočet malebných scenérií i zajímavých aktivit, které zaujmou nejen milovníky raftingu a vysokohorské turistiky, ale i děti. Vyrazit s nimi můžete třeba na lov draků.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze slovinských symbolů je drak. Kolik jich v Lublani napočítáte?

Článek

Podzim Slovinsku velmi sluší. Zelené louky a lesy začínají zlátnout a vrcholky hor se při západech slunce barví dočervena. Malebnými zákoutími se ale pyšní i hlavní město Lublaň, které může být výchozím bodem pro další výlety.

Jedna z nejzelenějších evropských metropolí má ve svém středu Lublaňský hrad, jehož historie sahá do 12. století. A hrady jsou obvykle spojeny s rytíři a středověkými legendami, které milují i menší děti. Příjemným bonusem je cesta zubačkou, díky níž se nemusíte s ratolestmi do kopce složitě škrábat. Z vrcholu se pak otevírají hezké výhledy na město.

Foto: Profimedia.cz

Na Lublaňský hrad lze vyjet lanovkou.

Zajímavou aktivitou pro děti může být také hon na draky. Jeden se skví i na vlajce, která nad Lublaňským hradem vlaje. U něj můžete začít, ale ve městě jich najdete mnohem víc, třeba na jednom z místních mostů. Zapojte se do venkovní hry Drakova neobvyklá cesta, během níž budete plnit úkoly, dozvíte se něco o místních legendách i pestré historii města.

Tradičnější cíle čítají třeba místní zoo s asi 500 zvířaty nebo městský park Tivoli, který je tím největším ve Slovinsku.

Pokud ale přece jen dáváte přednost něčemu krapet zajímavějšímu, vydejte se za dalšími památkami. Asi hodinku jízdy od Lublaně stojí Predjamský hrad, jedna ze slovinských dominant a držitel Guinnessova rekordu za největší jeskynní hrad na světě.

Foto: Profimedia.cz

Predjamský hrad je díky svému umístění u ústí jeskyně velmi unikátní.

První zmínka o něm pochází z roku 1274 a jeho jedinečná poloha mu zajistila takřka absolutní nedobytnost. Proč takřka? Protože ho v 15. století dobyl loupeživý rytíř Erasmus Jamský, kterému se podařilo držet památku takřka po celý rok.

Na největší jeskynní hrad světa to Češi nemají vůbec daleko

Cestování

Pokud naopak zamíříte od Lublaně směrem na sever, pravděpodobně nevynecháte Bledské jezero, nad nímž se na skále tyčí stejnojmenný hrad. Berte v potaz, že tato oblast patří mezi nejnavštěvovanější místa ve Slovinsku, bude tu nejspíš více rušno než kdekoli jinde. Výhledy však stojí za to.

Jeskyní je mnoho

Slovinsko se pyšní jedinečnými a rozlehlými jeskyněmi. Také ty by mohly děti upoutat svým unikátním vzezřením. Nejznámější je Postojná jeskyně, která se nachází nedaleko Predjamského hradu. Také tady se setkáte s legendami o dracích, kteří jsou atrakcí Postojné. Jde o bizarní rybky s končetinami, o nichž se dříve skutečně říkalo, že jde o potomky mytických draků.

Mezi další jeskyně, které byste si mohli přidat na svůj itinerář, patří Škocjanské jeskyně s vodopády. Jsou zapsány i na seznamu světového dědictví UNESCO. Unikátní je jejich bohatá krápníková výzdoba, místní nejvyšší stalagmit dosahuje 15 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Slovinsko nabízí prohlídek jeskyní.

Zase trochu odlišnou zastávkou je Križna Jama neboli Křížová jeskyně nedaleko Postojné. Jejím hlavním tahákem jsou smaragdová podzemní jezera, po nichž se projedete na člunu.

Treky nemusí unavit

Ve Slovinsku se o slovo hlásí zejména příroda. Pokud si s menšími dětmi netroufáte na náročné horské túry, nemusíte smutnit. Hezké výhledy a alpskou scenérii si lze užít i bez celodenních výšlapů.

Louky, kam jen oko dohlédne. Velika Planina je jedno z nejhezčích míst Slovinska

Cestování

Ideálním místem, na které se můžete dopravit lanovkou, je rozlehlá alpská pastvina Velika Planina. Jde o jedno z vůbec nejkrásnějších míst ve Slovinsku, kde jsou roztroušeny desítky dřevěných obydlí a salaší připomínající domečky hobitů. Přes léto se tu pasou krávy, a je tu velká šance, že kromě nich na mnoho dalších turistů nenarazíte. Podzim této pastvině velmi sluší, zejména při západu slunce. Neprohloupíte ale ani na jaře či právě během léta.

Nenáročné procházky můžete podniknout také k mnoha slovinským vodopádům nebo proslulou soutěskou Vintgar u Bledu, kterou zvládnete i s dětmi. Cesta vede po dřevěné lávce nad říčkou a končí u 13metrového vodopádu Šum. Není sice tím nejvyšším ve Slovinsku, ale účel zcela jistě splní.

Foto: Profimedia.cz

Soutěska Vintgar nabízí nenáročnou procházku.

Podobnou procházku si můžete užít také v soutěsce Pokljuka, která je obdobná jako Vintgar, ale není tolik frekventovaná. Cesta je totiž o něco delší a trochu náročnější, je tedy vhodnější spíše pro větší děti.

Vzhůru do nejsladšího města

Lublaň je sice hlavním městem Slovinska, ale hlavním městem čokolády je Radovljica. Pro mnohé návštěvníky, kteří ze svých itinerářů nechtějí vynechat Bled, je to dobrá zpráva. Radovljica se nachází totiž prakticky vedle, asi deset minut jízdy autem.

Foto: Profimedia.cz

Radovljica má přezdívku nejsladší město Slovinska.

Ve městě můžete vyrazit do rodinné manufaktury, kde se vyrábějí čokoládové pralinky i klasické tabulky Radolška Čokolada. A která ratolest by tuhle sladkou dobrotu nemilovala?

Dospělí si odsud mohou odvézt zase med, protože Radovljica je ve Slovinsku proslulá i díky včelařství, kterému je tu věnováno i muzeum. V něm se návštěvníci, včetně těch nejmenších, mohou dozvědět, jak to vypadá uvnitř úlu, jak včely vidí a jak celý proces výroby medu probíhá.

Nejsladší město Slovinska je dokonalým výchozím bodem pro výlety

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Slovinska, Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám