Hlavní obsah

Vzácný meteorologický úkaz nad Austrálií

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný meteorologický jev jezdí turisté pozorovat na sever australského Queenslandu. Na nebi se tam každoročně odehrává dokonalé přírodní divadlo. Nemá chybu.

BEZ KOMENTÁŘE: V Queenslandu se na podzim pravidelně objevuje zvláštní meteorologický úkaz

 
Článek

Dechberoucí podívaná přivádí cestovatele na sever Austrálie do Carpentarského zálivu v Tichém oceánu. Sjíždějí se tam ze všech koutů světa, aby na vlastní oči spatřili válcovitá oblaka, jedinečný meteorologický úkaz.

Pouze během několika týdnů v roce, v průběhu září a října nebo také na jaře, lze v Queenslandu vidět, jak po obloze plují několik set kilometrů dlouhá mračna. Tvarem připomínají gigantický doutník.

Snad největší pravděpodobnost výskytu tohoto jevu je v regionu Gulf Country, který objímá Carpentarský záliv. Největší záliv Austrálie leží mezi poloostrovy Cape York a Arnhemská země.

BEZ KOMENTÁŘE: Fenomén válcovitých oblak na záběrech z větroněVideo: vimeo.com

Zdaleka ne všichni pozorují monumentální válcovitá oblaka jen ze země. Do sytosti a zblízka si úkaz vychutnávají třeba také piloti větroňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám