Hlavní obsah

Vzácné pohřební klenoty Přemysla Otakara II. jsou k vidění v Českých Budějovicích

Právo, Vladimír Vácha

Zásahová jednotka hlídala v pondělí transport pohřebních klenotů krále Přemysla Otakara II., které zapůjčila Českým Budějovicím Správa Pražského hradu. Stalo se tak u příležitosti oslav 750. výročí založení města tímto významným českým panovníkem.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Martin Herda, vedoucí oddělení sbírek Pražského hradu, ukládá klenoty do vitríny.

Článek

Klenoty podle odborníků s nevyčíslitelnou historickou hodnotou dorazily za dozoru policejní jednotky na českobudějovickou radnici kolem půl dvanácté. Ve výstavní síni budou k vidění až do 25. března. Zájemci si mohou korunu, žezlo a jablko prohlédnout denně včetně víkendů od 9:00 do 18:00.

Korunu tvoří osm snýtovaných dílů, střídáním křížků a lilií se pravděpodobně opakuje vzor nejstarší koruny přemyslovských králů. Pohřební klenoty jsou podobné těm, které byly dány do hrobu prvnímu Habsburkovi na českém trůnu Rudolfu I. a obojí tedy zřejmě zhotovila pražská klenotnická dílna pracující především pro královský dvůr.

Naposledy byly tyto pohřební insignie vystaveny mimo Pražský hrad, kde tvoří součást stálé expozice Příběh Pražského hradu, ve Znojmě u příležitosti výročí úmrtí Přemysla Otakara II. Právu to řekl vedoucí oddělení sbírek Pražského hradu Martin Herda.

Zájemci se mohou těšit, že od 25. do 31. března uvidí v Českých Budějovicích i další historický klenot, i když tentokrát pouze v kopii. Půjde o korunu králů a císařů Svaté říše římské, jejíž originál je uložen v Klenotnici vídeňského Hofburgu a je zhotovený ze zlata, zlatého filigránu, drahokamů, perel a emailu.

Reklama

Výběr článků

Načítám