Hlavní obsah

Vstupné do Benátek se podle kritiků míjí účinkem. Návštěvníci přibývají

Vstupné, které Benátky zavedly pro jednodenní návštěvníky, je zklamáním. Tvrdí to někteří městští zástupci, podle nichž se problematickou situaci s masovým cestovním ruchem i přes nové opatření nedaří usměrnit. Turistů je naopak čím dál víc. Zastánci poplatku naopak tvrdí, že jde o předčasné soudy, protože vstupné bylo zavedeno teprve před měsícem.

Foto: Profimedia.cz

Benátky patří k městům, která jsou nejhůře postižena masovým cestovním ruchem.

Článek

O zavedení vstupného do centra města se hovořilo několik let, poprvé museli jednodenní návštěvníci uhradit poplatek ve výši pěti eur (zhruba 125 korun) 25. dubna. V letošním roce se lístek bude platit v celkem 29 dnech, z nichž většina byla právě v dubnu a nyní v květnu.

Po měsíci se silně ozývají hlasy, které zavedení vstupného kritizují, informuje server Independent. Patří mezi ně opoziční radní Giovanni Andrea Martini, architekt Franco Migliorini nebo šéf místní asociace rezidentů Enrico Tonolo. Podle prvního jmenovaného měl celý plán vyvolat akorát mediální ohlas, ale problém s davy turistů nijak neřeší.

„Měsíc po zavedení vstupného nám data ukazují, že jde o naprostou zbytečnost. I městská správa přiznala, že výnosy z plateb dalece předčily očekávání, což znamená, že k nám přijelo ještě více turistů,“ postěžoval si Martini na pondělní tiskové konferenci v Římě.

Švýcarská vesnice zvažuje zpoplatnění vstupu. Turistů je prostě moc

Cestování

Benátky podle něj řeší především problém se ztenčující se místní populací. „Pokud bude tento trend pokračovat, je zde matematická jistota, že město zemře,“ dodal politik.

Nepomůže to, míní obyvatelé

Radní Simone Venturini, který je zodpovědný za cestovní ruch, ovšem zavedení poplatku hájí. „Turismus se nám nepodaří usměrnit během 15 dní. Tohle je dlouhodobý projekt, příští rok možná ceny vstupného zvedneme, takže je brzy na to hovořit o výsledcích,“ zkonstatoval Venturini. Doplnil, že kritici nepřišli s žádným lepším řešením a nejde o první případ, kdy v Benátkách něco bojkotují.

Server Independent pak informuje o průzkumu společnosti Demetra, která dělala anketu mezi místními. Celých 89 procent dotazovaných má za to, že zavedení vstupného Benátkám nijak nepomůže.

V dubnu se začíná platit vstupné do Benátek. Jak přesně to bude fungovat?

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám