Hlavní obsah

Vstup do známého národního parku bude kvůli davům vázán na čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký národní park Arches, který patří mezi ty nejpopulárnější, chystá novinku. Vstup bude nově vázán na konkrétní čas, což má zamezit přelidňování a davům. Návštěvníci se tak po parku více rozptýlí a budou si moci přírodní krásy lokality užít více v klidu, uvádí CNN.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Arches je pojmenován podle místních skalních oblouků a bran.

Článek

Správa národní parku, jenž se nachází v Utahu, o chystané novince informovala minulý pátek. „Zavedením rezervačního systému na konkrétní čas chceme docílit toho, že se v průběhu dne návštěvníci více rozprostřou a ubude tak davů,“ vysvětlila za správu parku Patricia Trapová.

Doplnila, že jde nicméně o zkušební projekt, který může být ještě změněn na základě zpětné vazby od lidí. „Využijeme sesbíraná data k tomu, abychom systém vylepšili v průběhu sezony a abychom mohli informovat o dalších fázích,“ dodala Trapová.

Davům napomohla pandemie

Národní park Arches byl už před pandemií jedním z nejpopulárnějších v USA. Během uplynulých dvou let se ale potýkal se zvýšeným zájmem domácích návštěvníků, kteří nemohli vycestovat do zahraničí. Správa parku uvedla, že rok 2021 byl zatím tím nejrušnějším.

Kvůli vysokým počtům návštěvníků se často stávalo, že se někteří lidé už dopoledne do parku nedostali. Více turistů navíc znamenalo také větší množství odpadků, více nehod, ale také urychlení eroze.

Vstup vázaný na konkrétní čas bude zaveden příští rok 3. dubna. Rezervace se však otevřou už s tříměsíčním předstihem, aby si mohli lidé naplánovat svou návštěvu dostatečně dopředu.

FOTO: Nejhezčí americké národní parky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám