Hlavní obsah

Vše je jinak. Italské skiareály nakonec testy uznávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská vláda v minulém týdnu oznámila, že značně omezí neočkované osoby na volnočasových aktivitách. Pro vstup do restaurací, kin a podobně už nebude od pondělí stačit test a původně se mělo omezení vztahovat i na skiareály. Nakonec je ale vše jinak a testy jsou i podle informací na stránkách českého ministerstva zahraničí k lyžování dostačující.

Foto: Profimedia.cz

Na italské sjezdovky postačí negativní test.

Článek

Itálie skutečně od pondělí zavádí takzvaný posílený zelený certifikát, kdy většina služeb a volnočasových aktivit zůstane přístupná jen plně očkovaným nebo těm, kteří prodělali nemoc covid-19.

Lyžařská střediska však mají výjimku a nadále se budou držet pravidla 3G, což znamená, že se budou vedle očkování či prodělání nemoci uznávat i testy.

Itálie je kvůli zhoršující se epidemiologické situaci rozdělena na čtyři barevné zóny, v nichž platí rozdílná opatření.

V Itálii jsou všechny regiony, vyjma Julského Benátska, bílé, což znamená nejmírnější stupeň opatření. Do této kategorie patří Lombardie, Piemont, Benátsko, Ligurie, ale také Trentino s Jižním Tyrolskem.

Na francouzských sjezdovkách stačí negativní testy. Platí ale jen jeden den

Cestování

„V bílé zóně je nejmírnější stupeň omezení, jsou otevřeny obchody i služby, včetně zpřístupnění kin, muzeí, divadel, sportovišť, sportovních akcí atd. Přístup zde s výjimkou obchodů a hotelů mají pouze osoby očkované nebo uzdravené,“ uvádí české MZV.

„Lyžařská střediska a na ně navázané hotelové služby jsou v bílé zóně přístupné držitelům tzv. zeleného certifikátu/Green Pass (očkovaní, uzdravení, negativní antigenní test ne starší 48 hod. nebo PCR test ne starší 72 hod.),“ upřesňuje ministerstvo.

Ve žluté zóně se nachází zmíněné Julské Benátsko, kde sice platí přísnější opatření, ale skiareály mají opětovně výjimku. Platí tedy totéž, co v bílé zóně. Více naleznete zde.

V opatřeních je chaos

V nových opatřeních, která italská vláda minulý týden schválila, panoval značný chaos. O omezeních, jež měla znemožnit lyžování s testem, informovala světová média, včetně britského Guardianu nebo listu The New York Times.

Novinky o pravidlech v minulém týdnu informovalo také české zastoupení Trentina, ve stejném duchu je interpretovalo i MZV, které je následně opravilo a upřesnilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám