Hlavní obsah

Vodní plochy na Moravě a ve Slezsku zatraktivní nová mola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekreační zázemí na třech vodních plochách v Moravskoslezském kraji se začíná zlepšovat. Tři vodní plochy nyní zatraktivní nová dřevěná plovoucí mola. Jedno už bylo nainstalováno na Větřkovickou přehradu v Kopřivnici na Novojičínsku, připravuje se usazení mola na Karvinském moři a na vodní nádrži Slezská Harta na Bruntálsku.

Foto: MSK

Nové molo už slouží na Větřkovické přehradě u Kopřivnice.

Článek

„Nové molo tvoří sedmnáctimetrový ponton a zakončené je kruhovou plochou s tříramennou lavicí pro posezení,“ popisovala vzhled nového mola na Větřkovické přehradě kopřivnická mluvčí Lucie Macháčková. Dodala, že stavbu, tak jako i další dvě mola, zaplatil Moravskoslezský kraj. Na tři mola poskytl dotaci v celkové výši pět a půl milionu korun.

„Pro nás mají tyto tři vodní nádrže významný rekreační potenciál, proto kraj podporuje jejich rozvoj. Kromě zmíněných mol jsme zaplatili budovu se sociálním zázemím a občerstvením na Větřkovické přehradě, ale také rozšíření pláže a okruh pro cyklisty kolem Karvinského moře a elektroloď na Slezské Hartě,“ vysvětlil moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO).

Mohou vzniknout i jinde

Díky tomu, že architektonickou studii na zatraktivnění břehů těchto tří vodních ploch nechal vypracovat kraj, budou všechna mola vybudována ve stejném stylu. „Navíc dokumentace není vázána jenom na konkrétní vodní díla, ale je možné ji poskytnout i jiným zájemcům. Bylo by skvělé, kdyby se mola objevila i na dalších místech v našem kraji,“ řekl Krkoška s tím, že i když budou všechna tři mola vybudována ve stejném stylu, tak to větřkovické se liší.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Na Karvinském moři se vše připravuje na usazení plovoucího mola.

Nejstarším hradem Českého ráje je Valdštejn. Byl zpřístupněn jako druhá památka v Čechách

Tipy na výlety

„Je postaveno v menší variantě kvůli tamním přírodním podmínkám. Přehrada totiž nemá velkou rozlohu a v dobách sucha je v ní málo vody. I z toho je patrné, jak variabilní je architektonický návrh a lze ho použít v různých podmínkách,“ poznamenal hejtman.

Přípravy finišují

V obci Leskovec na Slezské Hartě se plovoucí molo začne stavět 16. srpna a slavnostně by se mělo otevřít o víkendu, kdy se zde koná Festival dračích lodí. „Molo bude zhruba jeden kilometr od Leskovecké zátoky. Zajímavostí je, že na něj bude přístup přímo z nové cyklostezky,“ informoval předseda Mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík.

Na Karvinském moři jsou přípravy na vybudování mola také v plném proudu. Lidé by se ho měli dočkat na začátku září.

Rozhledny i benzinová pumpa. Nadšenec přináší tipy na zajímavou českou architekturu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám