Hlavní obsah

Nejstarším hradem Českého ráje je Valdštejn. Byl zpřístupněn jako druhá památka v Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve byl známý pod jménem Waldenstein, což v německém překladu znamená „Lesní kámen“. Na hrad Valdštejn se vypravíme do oblíbené turistické lokace Český ráj. Stojí v Hruboskalském skalním městě na Zlaté stezce, kde vznikly již v první třetině 19. století turistické cesty; hrad byl zpřístupněn jako druhá památka v Čechách. Je umístěn na třech skalních blocích a je považován za nejstarší hrad této lokality.

Foto: Tereza Havlíčková

Valdštejn je nejstarším hradem Českého ráje.

Článek

Valdštejn byl založen kolem roku 1260 Jaroslavem z Hruštice z rodu Markvarticů, předků pánů z Valdštejna. Hrad drželi Valdštejnové asi do roku 1380 a další majitelé, páni z Vartenberka následně do počátku husitských válek. Ačkoliv se tedy jedná o rodové sídlo Valdštejnů, ten nejslavnější z nich Albrecht se zde již nenarodil.

V 15. století se na panství majitelé často střídali. Valdštejn zažil obsazení hradu husity i loupeživými rytíři. I to mělo za příčinu, že se původně ostrožný hrad rozdělil na hrady dva. V zadní části se oddělil tzv. typický skalní hrad s komplikovaným vstupem na vrchol skalní plošiny. Rezidenční funkce hradu skončila již koncem 15. století Kateřinou ze Strážnice a ze Štítar, milenkou Hynka, syna krále Jiřího z Poděbrad. Následně byl Valdštejn svými majiteli opuštěn.

Poté, co hrad vyhořel a byl zničen, jej ke slávě pozvedl opět rod Valdštejnů, jimž patřil po Albrechtu z Valdštejna dalších 200 let. V 18. století na tomto místě vybudovali poutní místo s jedinečnou atmosférou v prostředí starých ruin rodového sídla, okolních lesů a skal.

Hádavé ženy daly jména věžím nejznámější české zříceniny

Tipy na výlety

Dalšími majiteli se stali v první polovině 19. století Lexové z Aehrenthalu, kteří propojili krajinu sítí turistických cest, budovali vyhlídky nebo lázně Sedmihorky. Lexové kromě hradu vlastnili i město Turnov a okolí. V současnosti je Valdštejn v majetku města Turnova.

Mácha na hradě

K hradu se dostaneme pešky po zelené a červené turistické značce. Vítá nás velká vstupní brána, k níž vede kamenný most zdobený pěknými barokními sochami českých patronů. Zaujmou nás na první pohled. Nejedná se však o originály, nýbrž o kopie, které vytvořil místní akademický sochař Jiří Novák.

Foto: Tereza Havlíčková

Valdštejn byl založen kolem roku 1260. Na snímku je první nádvoří.

Foto: Tereza Havlíčková

Hrad je plný romantických zákoutí. Snad proto, že je jeho součástí také Romantický palác.

Za branou vcházíme na první nádvoří hradu, jehož součástí je malá kaple sv. Jana Křtitele s údajným portrétem Karla Hynka Máchy. Uvnitř si můžeme všimnout velké fresky z roku 1836, kterou vyrobil na zakázku pro barona Aehrenthala místní malíř František Mašek. Na fresce je zpodobněn Jan Křtitel, ale některé zdroje připouštějí, že se jedná právě o podobiznu Máchy. Jisté však je, že Mácha na Valdštejně a v jeho okolí skutečně pobýval.

Od kaple se přesuneme na most druhý vedoucí do klasicistního domu. V něm si v prvním patře prohlédneme Slavnostní sál se salonkem. K vidění je zde například portrétní galerie Lexů z Aehrenthalu. U stěny klasicistního domu je pak hladomorna, jež se objevila náhodně při opravách.

Poté nás čeká prohlídka středověkého sklepení hradu, kde je instalovaná první stálá expozice v Čechách věnovaná pískovcům. Seznámíme se tu se vznikem pískovcových skalních měst, vlastnostmi pískovců a jejich významem pro člověka. Sklepení se též zaměřuje na archeologické vykopávky a historii hradu.

Dominantou je kaple

Na druhém nádvoří nás láká k bližšímu prozkoumání dominanta hradu, a to kaple sv. Jana Nepomuckého, kterou dala postavit hraběnka Marie Markéta z Valdštejna v první čtvrtině 18. století. Dnešní podoba kaple však pochází z 19. století z dob majitele Aloise Lexy z Aehrenthalu. Právě tady se nacházejí originální sochy ze vstupního mostu od Josefa Jiřího Jelínka z Kosmonos. Prostory svatostánku slouží i k obřadům a koncertům.

Z druhého nádvoří se vydáme po romantickém schodišti na aehrenthalskou terasu a do nejstarší části hradu. Pod terasou je ukryt Biliárový sál. Na třetím skalním bloku, kde se nacházejí pozůstatky středověkého hradu, vejdeme do Romantického paláce.

Ten dal na místě původního středověkého paláce v roce 1836 postavit Alois Lexa z Aehrenthalu. Tato expozice je zaměřena na místní faunu a flóru. Také je tu rytířský sál s erby a s původním lustrem s lukostřelci. Dále se zde nachází kuchyně.

Málo známá zřícenina hradu Roupov ukrývá architektonický unikát

Tipy na výlety

U třetího skalního bloku nechybí ani vyhlídka na hrad Trosky a nedaleké skalní město. Trosky jsou odtud vidět opravdu hezky a dalo by se říci, že jako by vyplouvaly nad lesem a skalami. Pokud by nám po výletě vyhládlo, nechybí v předhradí hospůdka s občerstvením.

Reklama

Související témata:
Hrad Valdštejn

Výběr článků

Načítám