Hlavní obsah

Vila Tugendhat slaví 20 let od zápisu na seznam UNESCO

Spuštěním nových internetových stránek a dvěma dny mimořádných svátečních prohlídek slaví brněnská vila Tugendhat 20 let od zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO. Nové internetové stránky budou spuštěny ve čtvrtek 16. prosince, ve stejný den také správa vily uvolní předprodej na prohlídky 26. prosince a 31. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Slavná brněnská vila oslaví výročí zápisu speciálními prohlídkami.

Článek

„Rád bych, aby tato ikona moderní architektury byla dostupnější i pro veřejnost, která nemůže svou návštěvu Brna plánovat s několikaměsíčním předstihem. Vila má své kapacitní limity, nicméně 20 let od zápisu jsme se rozhodli oslavit uspořádáním zvláštních prohlídek v termínech 26. a 31. prosince,” uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Roční návštěvnost funkcionalistické památky se po zápisu do UNESCO začala strmě zvyšovat. Z osmi tisíc návštěvníků ročně v roce 2000 dosáhla rekordu v roce 2019, kdy ji navštívilo téměř 60 tisíc lidí. Vstupenky na prohlídky se obvykle po otevření nových termínů na půl roku dopředu vyprodají velmi rychle.

Kvůli covidu se uvolňují termíny

Rostoucí návštěvnost i rezervace prohlídek ale silně ovlivnila pandemie koronaviru, kvůli níž musela jindy celoročně otevřená vila zůstat dlouhé měsíce zavřená. Loni ji navštívilo 38 086 lidí a letos od května do listopadu, kdy mohla být otevřená, 32 684 návštěvníků, řekl mluvčí správy vily Petr Dvořák.

„V poslední době se také kvůli covidu-19 častěji stává, že se uvolňují termíny, lidé ruší rezervace na poslední chvíli. Nejistota obvykle panuje i u zahraničních skupin, kdy často do poslední chvíle nevíme, zda přijedou,” uvedl Dvořák.

Zámek Lednice je čtvrtstoletí v UNESCO. Kastelánka se za něj už nestydí

Cestování

Památka prošla rozsáhlou opravou za 176 milionů korun v letech 2010 až 2012. Tuto obnovu odborníci připravovali od roku 2003.

Vila Tugendhat je jednou z nejnavštěvovanějších brněnských památek, prohlídky bývají vyprodané na půl roku dopředu. Vilu navrhl v roce 1928 Ludwig Mies van der Rohe pro Gretu a Fritze Tugendhatovy.

Je unikátní svou konstrukcí, prostorovým uspořádáním, vybavením interiéru, technickým zázemím i začleněním do přírody. Poprvé v dějinách architektury byla při stavbě soukromého domu užita ocelová nosná konstrukce.

Sv. Jakub v Brně nabídne vyhlídku z ochozu věže

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám