Hlavní obsah

Vídeň je opět světově nejlepším místem pro život. Nemá takřka žádné minus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouské hlavní město je znovu nejlepším místem pro život na světě. Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje Economist Intelligence Unit. Vídeň si prvenství uzmula díky dobré infrastruktuře, zdravotnictví, školství, ale i pro množství kulturních událostí. Jedním z mála minusů je relativní nedostatek sportovních akcí.

Foto: Profimedia.cz

Vídeň má podle hodnocení dobrou infrastrukturu nebo zdravotnictví.

Článek

Ve zprávě Global Liveability Index se uvádí, že životní standard ve světových metropolích opět narostl po ukončení covidových restrikcí – kvůli nim se Vídeň v roce 2021 na první místo žebříčku nedostala. V posledních dvou letech ho však opět opanovala. Za zdravotní péči, vzdělání či infrastrukturu dostala maximální počet bodů a její celkové skóre je 98,4 bodu.

Na druhé příčce se umístila Kodaň, která má jen o 0,4 bodu méně než Vídeň. Maximální počet bodů si dánská metropole vysloužila za infrastrukturu, vzdělání či stabilitu. Na dalších pozicích následují australská města Melbourne a Sydney, kanadský Vancouver, Curych, Calgary – opětovně v Kanadě –, Ženeva, Toronto, Ósaka a novozélandský Auckland.

KVÍZ: Znáte světová hlavní města?

Cestování

Nejvíce v rámci žebříčku poskočila směrem vzhůru města jako třeba Wellington, Bukurešť, Hanoj, Jakarta nebo Stuttgart. Naopak propad zaznamenal mimo jiné Londýn, Los Angeles, Stockholm, Manchester či Edinburgh – ten se propadl nejvíce, a to o 23 míst. Nyní je na 58. příčce.

V indexu jsou zahrnuta také nejhorší místa pro život. Na úplně spodní pozici skončil ze 173 světových metropolí syrský Damašek. Před ním jsou Tripolis v Libyi, Alžír v Alžírsku, nigerijský Lagos, pákistánské město Karáčí nebo i Kyjev. Na hodnocení ukrajinského města se nicméně podepsala ruská invaze.

Nejlepší města pro život v roce 2023
1. Vídeň, Rakousko
2. Kodaň, Dánsko
3. Melbourne, Austrálie
4. Sydney, Austrálie
5. Vancouver, Kanada
6. Curych, Švýcarsko
7. Calgary, Kanada
8. Ženeva, Švýcarsko
9. Toronto, Kanada
10. Ósaka, Japonsko a Auckland, Nový Zéland
Zdroj: Economist Intelligence Unit

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám