Hlavní obsah

Velký Javor: Zachránce šumavského lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se momentálně chcete vydat za lyžovačkou někam, kde leží dostatek sněhu, ale nechce se vám vážit dlouhá cesta do Alp, můžete zkusit nejvyšší horu Šumavy, tedy Velký Javor. Leží sice už na německé straně Šumavy, nicméně jen pár minut od českých hranic. Momentálně jsou kromě dětské části na Turnhofu v provozu všechny hlavní sjezdovky a leží na nich kolem 40 centimetrů sněhu.

Snow tour 2024 Video: Snow.cz

 
Článek

S nadsázkou lze říci, že Velký Javor momentálně zachraňuje lyžování široko daleko, protože jarní počasí zacvičilo s nejednou českou sjezdovkou a některé české areály jsou už touto dobou mimo provoz.

Výhodou Velkého Javoru je jeho nadmořská výška 1456 metrů, kdy v nejvyšších částech areálu je tolik sněhu, kolik se na únor sluší a patří. Lepším sněhovým podmínkám pomáhá také severní orientace sjezdovek, kdy se do nich neopírá celý den slunce, a samozřejmě si areál pomohl v době mrazů svým arzenálem sněžných děl, kterých tu mají na 55 kousků.

Velký Javor začíná provoz v 8:30 hodin a v těchto jarních podmínkách se vyplatí být na kopci první, protože pak začíná sníh postupně měknout. Minimálně první dvě hodinky si ovšem poměrně slušně zalyžujete na sjezdovkách s kvalitními parametry – zdejší tratě se totiž pyšní štědrou šířkou, dostatečnou přehledností a ryze sportovním sklonem.

Davos Klosters ve Švýcarsku je lyžařský evergreen. Láká i na tajná zákoutí

Cestování

V provozu jsou momentálně kromě Turnhofu (modrá sjezdovka a dětský lyžařský park) všechny hlavní sjezdovky, a to dokonce i v celé délce černá sjezdovka Weltcupstrecke, na které se jel v minulosti Světový pohár žen.

Tato sjezdovka začíná velmi prudkým, ale za to dostatečně přehledným padákem, na kterém smýkaný oblouk není rozhodně žádnou ostudou. Zhruba od půlky se sklon trochu zvolní a lehce narovná v prostorné carvingové náměstíčko, kde se naopak můžete do oblouků pokládat, co vám tělo dovolí. Mojí nejoblíbenější sjezdovkou je centrální červená trať Böhmerwaldtstrecke, která je ze všech sjezdovek nejširší a má velmi příjemný sklon, který svou akorátností rovněž nahrává pokládaným obloukům na hranách.

Opravdová příchuť zimy

Nejvíce zimní podmínky samozřejmě panují v nejvyšších částech střediska, takže pro nejvýraznější horskou atmosféru doporučuji dát si pár jízd na kratším kotvovém vleku, který vás vyveze do nejvyššího bodu střediska, tedy prakticky na vrchol Javoru. Tady leží sníh nejen na černé sjezdovce Osthangstrecke, ale také kolem ní, takže má lyžování opravdovou příchuť zimy.

Foto: Tomáš Rucký

Velký Javor leží na německé straně Šumavy.

Trať Osthangstrecke je sice kraťoučká, ale nikdo na ní nejezdí, takže její povrch je velmi ucházející klidně i v poledne. Sjezdovka má sice na mapce prodloužení až k nástupní stanici kabinkové lanovky, tato sjezdovka je ovšem už pár let věnovaná skialpinistům a turistům na sněžnicích, a to i v čase od 16:30 do 22:00 hodin, kdy jsou sjezdové tratě uzavřené z důvodu úpravy rolbou.

Tento krok považuju za velmi pozitivní, protože tak nehrozí kolize lyžařů se skialpinisty, kteří rádi chodí po sjezdovkách v protisměru nahoru, a nehrozí ani střet s rolbou s večerními skialpinisty, zkrátka tu mají zdarma svou část pro sebe.

V plné šířce jsou také v provozu sjezdovky Sonnenhang, Damenstrecke a Familienstrecke, tedy aktuálně si tu zajezdíte na šesti kilometrech upravovaných tratí, na které vás bude vyvážet páteřní kabinková lanovka a dvě rychlé sedačkové lanovky.

Foto: Tomáš Rucký

Na sjezdovky doporučujeme brzký nástup, protože sníh začíná později měknout.

Velký Javor ocení především sportovci, kteří preferují styl lyžování „rychle nahoru, rychle dolů“, a v podstatě si tu dáte do těla už za první hodinu lyžování. Tím, že momentálně není v provozu dětská část na Turnhofu, je alternativou pro děti a začátečníky zmíněná modrá sjezdovka Familienstrecke, která je naprosto mírná a zcela vhodná pro trénink prvních obloučků.

S atmosférou i kvalitou Alp

S oblibou tvrdím, že na Velkém Javoru na vás dýchne už taková trochu alpská atmosféra, a to nejen z důvodu moderních technologií, jako je zmíněná kabinková lanovka, množství sněžných děl nebo kvalitní parametry sjezdovek, ale také díky gastronomii, která se Alpám docela blíží – z jídelního lístku můžete vybrat například currywurst, špecle, oblíbený obří knedlík germknödel nebo tradiční kaiserschmarrn.

My si dopřáli právě zmíněný císařský trhanec, a to rovnou v nejvýše položené hospůdce na Javoru, tedy v Eisensteinerhütte, která leží jen pár metrů od horní stanice kabinkové lanovky.

Foto: Tomáš Rucký

Plusové body sbírá středisko i krátkou vzdáleností z Prahy či západních Čech.

Poměrně mladičkou službou je tady skidepot, který najdete přímo vedle hlavního parkoviště. Jde o úschovnu se skříňkami, které jsou vyhřívané, takže vám tu proschnou lyžáky nebo rukavice. Skidepot pro dva páry lyží vyjde na jeden den na 12 eur (zhruba 300 korun). Přímo vedle skidepotu je k dispozici moderně vybavená půjčovna a také servis lyží. Ceník půjčovného najdete zde.

Velký Javor o sobě prohlašuje, že hraje „champions league“ v moderních technologiích, které se hodí zejména v těchto divokých klimatických podmínkách. Ve své výbavě má totiž například rolbu Pistenbully 600 se speciálním systémem LiDAR, jehož úkolem je podrobně mapovat terén pomocí laserového paprsku odraženého od snímaného objektu.

Systém tak vyhodnotí aktuální výšku sněhu ve výseči přímo před rolbou, takže rolbař může rozhrnout sníh právě tam, kam je potřeba, a i díky tomu má Velký Javor momentálně na sjezdovkách poměrně rovnoměrnou vrstvu sněhu „od kraje ke kraji“.

Foto: Tomáš Rucký

Gastronomie voní Rakouskem. Dopřát si tu můžete třeba císařský trhanec.

Kdo smýšlí ekologicky, mělo by mu být lyžování na Velkém Javoru sympatické, protože areál myslí kromě jiného také na udržitelnost. Lyžuje se tu totiž s dominantním využitím vodní a solární energie a už nyní si umí areál vyrobit 60 procent energie sám. V nejbližší budoucnosti by se měl Velký Javor stát zcela energeticky soběstačným, tedy s nadsázkou lze říci, že z ekologického hlediska tu můžete lyžovat s čistým svědomím.

Velký Javor v kostce

Vzdálenost z Prahy: cca 2,5 hod (180 km)

Skipasy:

  • Celodenní skipas dospělý (17-59 let): 42 eur (1 066 Kč)
  • Celodenní skipas student: 40 eur (1 015 Kč)
  • Celodenní skipas dítě (do 16 let): 30 eur (761 Kč)
  • Celodenní skipas senior (od 60 let): 40 eur (1 015 Kč)
  • Celodenní skipas rodina (2 dospělí a 1 dítě): 110 eur (2 790 Kč)
  • Celodenní skipas rodina (2 dospělí a 2 děti): 120 eur (3 044 Kč)

Parkování: 4 eura (102 Kč)

Webové stránky: www.arber.de

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Lyžařské areály zavírají, na horách není sníh

Cestování

Zájem o lyžařské zájezdy do Alp je značný. Ujalo se i Turecko

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám