Hlavní obsah

Zájem o lyžařské zájezdy do Alp je značný. Ujalo se i Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí a obleva v některých tuzemských horských střediscích ženou Čechy do zahraničí. Pro Novinky to uvedli zástupci tří cestovních kanceláří. Zájem o lyžování v Alpách je značný, dobře se mezi klienty uchytily i letecké zájezdy do tureckého střediska Kayseri. Vzhledem k jarním prázdninám se sice kapacity na zahraničních horách tenčí, avšak stále jsou.

V některých evropských skiareálech je extrémní nedostatek sněhu.Video: Reuters

 
Článek

Češi se při výběru soustředí zejména na výše položená střediska, ta nižší v Rakousku či Itálii rovněž bojují s nedostatkem sněhu, jak upozornila agentura Reuters.

„Zájem o lyžařské zájezdy je značný a prožíváme nejlepší sezonu od covidu. Počet klientů se letos znovu dostal přes 100tisícovou hranici. I nyní se dají sehnat volná místa a v posledních dnech vidíme, že se klienti ptají hlavně na sněhové podmínky,“ uvedl pro Novinky mluvčí CK Nev-Dama Jan Bezděk. Doplnil, že na konci týdne by měl připadnout nový sníh v Rakousku, v minulém týdnu už nasněžilo v Itálii. „Všechna naše alpská střediska jsou v plném provozu,“ řekl.

Podle tiskové mluvčí CK Čedok Kateřiny Pavlíkové klienti dlouhodobě preferují lyžařské zájezdy v zahraničí nejen kvůli sněhovým podmínkám, ale i s ohledem na cenu a služby. „Pobyty v sousedních zemích vycházejí dnes finančně levněji než v Česku. Nejvíce lyžařů s námi jezdí do Alp na území Rakouska, zejména do oblastí Schladming-Dachstein nebo Kaprun, ale také do Itálie,“ uvedla Pavlíková.

Davos Klosters ve Švýcarsku je lyžařský evergreen. Láká i na tajná zákoutí

Cestování

Poptávku po výše položených střediscích potvrzuje rovněž mluvčí CK Alexandria Petr Šatný. Ten uvedl, že zájezdy na jarní prázdniny se prodávají s větším předstihem a spoustu jich je proto již vyprodaných, v italských střediscích jsou nicméně stále volné kapacity na konci února a v březnu.

„Kvůli špatné situaci a stále teplému počasí v Česku zájezdy do Alp kupují i lidé, kteří plánovali lyžování v Česku, a na poslední chvíli se aktuálně prodává více zájezdů než v minulých letech,“ doplnil Šatný s tím, že zákazníci sledují aktuální situaci a poptávku.

Víckrát za sezonu

Podle Bezděka se i letos potvrzuje trend, že lidé vyrážejí na hory několikrát během sezony. „Kromě lyžování v týdnu jarních prázdnin volí i kratší březnové termíny,“ uvedl a dodal, že v Itálii se aktuálně nejlépe prodávají zájezdy do Val di Fiemme či oblasti Sella Ronda, v Rakousku vede mimo jiné Nassfeld.

CK Čedok pak letos spustila zájezdy do tureckého střediska Kayseri, kde se lyžuje na vyhaslé sopce Erciyes. Destinace se podle Pavlíkové dobře chytila. „Pokud porovnáme ceny, začíná týdenní dovolená v Turecku na horách s letenkami, ubytováním, polopenzí a skipasem už na 15 tisících korunách na osobu, navíc i s možnou přepravou vybavení.“

Někde jsou bez sněhu

Agentura Reuters upozorňuje na několik případů evropských středisek, která jsou kvůli teplému počasí bez sněhu. Je to mimo jiné polské „hlavní město zimy“ Zakopané, kde podle agentury v posledních dnech roztála většina sněhu. Taje také místní atrakce, sněhové bludiště.

Reuters uvádí, že rozblácené sjezdovky jsou také v Bosně a Hercegovině nebo v italském středisku Monte Terminillo v Apeninách, které dosahuje nadmořské výšky až 2217 metrů. Jde o oblíbenou zimní destinaci obyvatel Říma.

V Krkonoších to vypadá jako v dubnu.Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

Bez sněhu jsou i některá místa v tuzemsku, například části Krkonoš. Asociace horských středisek ČR se nicméně ohrazuje proti tvrzení, že se na českých horách už nedá lyžovat.

„V posledních týdnech není těžké v Česku narazit na reportáže o travnatých sjezdovkách v některém malém níže položeném středisku, korunované sdělením, že už 25 procent areálů v ČR je mimo provoz. Ale co těch 75 procent areálů, které i teď fungují? Mají upravené a technicky zasněžené sjezdovky, zájem ze strany lyžařů je pořád vysoký, záleží jen na aktuálním počasí,“ uvádí asociace v tiskové zprávě.

„Horská střediska jsou v řadě oblastí jediným atraktivním zaměstnavatelem a jen díky úspěšné zimní sezoně mohou mít dostatek prostředků na další investice, které na české hory přilákají návštěvníky i mimo zimu. Měli bychom proto dělat všechno pro to, abychom rozvoj horských středisek podpořili, protože alternativou jsou skomírající horské oblasti, odkud se lidé stěhují pryč,“ doplnil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Filzmoos, rodinné lyžařské středisko v srdci Ski Amadé

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám