Hlavní obsah

Velká Británie začne od příštího roku vybírat poplatek za vstup do země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci, kteří od konce příštího roku vycestují do Anglie, Severního Irska, Skotska nebo Walesu a nejsou držiteli víza, budou nově muset získat povolení pro vstup do země a zaplatit poplatek, oznámila britská vláda.

Foto: Profimedia.cz

Cesty do Velké Británie pro turisty trochu podraží.

Článek

Spojené království v roce 2020 vystoupilo z Evropské unie. O rok později se z pohledu EU stalo třetí zemí, a přestal tak platit volný pohyb osob a služeb mezi Unií a Velkou Británií. Nyní britská vláda představila nové podmínky, které budou muset cestující splnit, aby jim bylo umožněno vstoupit do země.

Podle webu britské vlády musejí osoby, které pro vstup do země nepotřebují vízum, získat elektronické cestovní povolení (ETA). Aktuálně pro vstup do země nepotřebují vízum ani občané EU a USA. Poplatek za ETA vyjde na 10 liber, což je v přepočtu zhruba 279 korun. Povolení si budou muset zajistit následující cestující:

  • Ti, kteří plánují zemi navštívit až po dobu 6 měsíců za účelem cestování, pobytu s rodinou a přáteli nebo kvůli podnikání a studiu.
  • Osoby, které plánují v zemi pobyt až po dobu 3 měsíců a jsou držiteli víza pro pracovníky v kultuře (Creative Worker visa).
  • Lidé, kteří přes Spojené království projíždějí, a to i v případě, že neprocházejí přes hraniční kontrolu.

Poplatek se nevztahuje na osoby, které jsou držiteli britského nebo irského pasu, a na osoby, které mají povolení k pobytu, práci nebo studiu na území Spojeného království. Poplatek také nemusí platit držitelé víza.

Šibenik: Z průmyslového přístavu se stal turistický ráj

Cestování

Od listopadu tohoto roku si ETA budou muset opatřit občané Kataru, kteří chtějí vstoupit na území Spojeného království. Od února 2024 budou cestovní povolení potřebovat také občané Bahrajnu, Jordánska, Kuvajtu, Ománu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Na konci příštího roku by měla začít platit tato povinnost i pro cestovatele ze zbývajících zemí.

Jak získat povolení pro vstup do země

Žádost o povolení může zájemce podat skrze mobilní aplikaci nebo na webu GOV.UK. Lidé mohou o povolení žádat také jménem jiných osob, avšak každý cestující musí mít vlastní povolení, a to včetně dětí a kojenců. ETA bude také automaticky propojeno s cestovním pasem.

Schválení nebo zamítnutí ETA může trvat až tři pracovní dny nebo delší dobu, pokud je zapotřebí provést další kontroly. Informaci o schválení nebo zamítnutí ETA obdrží žadatel e-mailem.

ETA lze použít na více cest a je platné dva roky. Avšak pokud během této doby vyprší cestujícímu platnost jeho cestovního pasu, musí zažádat o nové povolení.

EU plánuje spustit podobný systém

Britská vláda si od zavedení systému povolení pro vstup do země slibuje zlepšení bezpečnosti na hranicích, protože bude mít k dispozici více informací o návštěvnících bez víza, uvádí britský parlament. Díky těmto opatřením by také mohlo dojít ke snížení počtu osob, kterým byl na hranicích odepřen vstup do země.

Evropská unie plánuje zavést systém ETIAS neboli evropský systém pro cestovní informace a povolení. Ten bude podobně jako ETA propojen s cestovním pasem a bude se vztahovat na občany třetích zemí, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti. Žadatelé o povolení budou muset uhradit poplatek ve výši 7 eur, což je v přepočtu zhruba 167 korun. ETIAS by měl vstoupit v platnost v příštím roce.

Do Evropy jen na žádost přes internet. Europoslanci schválili pravidla bezvízového styku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám