Hlavní obsah

Ve stopách mrtvých. Londýnský palác láká na duchařské prohlídky

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že je jedním z nejstrašidelnějších míst ve Velké Británii. Londýnský Hampton Court Palace byl v minulosti domovem mnoha anglických monarchů, mimo jiné i Jindřicha VIII. Tudora a jeho šesti manželek. Některé z nich prý chodbami dodnes neutěšeně bloudí, uvádí agentura AP. Nejen po jejich stopách se mohou zájemci vydat v rámci strašidelných prohlídek, které památka nabízí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hampton Court Palace je jedním z nejstrašidelnějších míst ve Velké BritániiVideo: AP

 
Článek

Rozlehlé a temné chodby paláce v londýnském obvodu Richmond k duchařským příběhům přímo vybízejí. Návštěvníci se na speciální strašidelné prohlídky mohou vypravit s Jo Cooperovou, podle které je stěžejním bodem trasy takzvaná Haunted Gallery, strašidelná či prokletá galerie. Ta je neodmyslitelně spjata právě s jednou z manželek krále Jindřicha VIII. Tudora, který během svého života vystřídal postupně šest žen. Dvě z nich byly popraveny.

Podle legendy v galerii panovníkova pátá manželka Kateřina Howardová zoufale prosila, aby byl ušetřen její život. Kvůli obvinění z cizoložství byla nakonec popravena. Obyvatelé paláce za viktoriánského období ale uvedli, že někdejší královna chodbami dodnes bloudí a z tohoto světa nikdy skutečně neodešla. Z galerie prý slýchávali žalostné výkřiky.

„Někteří byli natolik odvážní, aby otevřeli dveře. Spatřili mladou dívku v bílých šatech, jak galerií prochází a pak náhle jako by ji táhli stráže zpět chodbou. Celou dobu naříkala a plakala,“ uvedla Cooperová.

Hrůzu vzbuzuje i dnes

Nebyl to ovšem jen personál paláce za viktoriánské éry, který o podobných příbězích mluvil. Podle průvodkyně zažili i současní návštěvníci okamžiky, kdy jim vlasy vstávaly hrůzou.

„Před lety, na dvou oddělených prohlídkách jen s lucernou, dvě dámy zkolabovaly, když do galerie vstoupily. Když pak přišly sobě, uvedly, že při vstupu ucítily hrozný chlad, jako by vešly do mrazáku a někdo je praštil. Pak omdlely a šly k zemi,“ dodává průvodkyně.

První drive-in strašidelný dům v Tokiu slaví úspěch

Cestování

Palác má ale obdobně strašidelných míst více. Například schodiště vedoucí do ložnice, kterou některé z Jindřichových manželek využívaly. Jeho třetí žena Jana Seymourová v ní porodila jediného mužského dědice a za několik dní zemřela. Podle tradice jí pak bylo vyjmuto srdce a tělo pochovali v kapli sv. Jiří na hradě Windsor. Janina duše se ale prý pravidelně objevuje na výročí narození jejího syna Eduarda VI.

„Lidé uvedli, že spatřili dámu v dlouhé bílé róbě a se zlatými vlasy přes ramena, které bíle zářil obličej, jak jde po schodech a v ruce drží tenkou svíci, jejíž plamen nikdy nezhasíná,“ uvedla Cooperová další z oblíbených duchařských příběhů, který je s památkou spojen. Podle průvodkyně je žena držena v palácových zdech, protože po něčem pátrá. Možná po svém srdci, možná po synovi, kterého nestihla vidět vyrůstat v krále.

Chodbami podle všeho nebloudí jen urození, ale i obyčejní lidé. I o nich se během strašidelné prohlídky Cooperová zmiňuje. Také ona sama prý jakousi paranormální aktivitu zaznamenala.

„Jednoho listopadového odpoledne, bylo už pozdě a celkem tma, jsem slyšela podivné klepání vycházející ze skříňky, která byla vždy zamčená. Trvalo to asi minutu, jako by se chtěl někdo dostat venku. Když jsme ji odemkli, nic a nikoho jsme uvnitř nenašli,“ uzavřela. Ale když se v noci něco v palácových chodbách ozve, kdo může vědět, o co skutečně jde?

Kvůli počtu záhadných úmrtí prázdninové letovisko na Tchaj-wanu nikdy neotevřeli

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám