Hlavní obsah

Ve Smrtní jeskyni v Moravském krasu se vytvořily ledové stalagmity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilémovice

Jeskyně Moravského krasu na Blanensku a Brněnsku jsou teď plné rampouchů a místy se dokonce tvoří nádherné ledopády. Unikátní ledová výzdoba je ve Smrtní jeskyni u Vilémovic. Vznikají v ní totiž ledové stalagmity, tedy rampouchy rostoucí od země nahoru, a to díky skapávání vody ze stropu jeskyně.

Foto: archiv Zdeňka Klevety

Ve Smrtní jeskyni v Moravském krasu se vytvořily ledové stalagmity

Článek

Název jeskyně sice nelahodí uchu, ale nestraší v ní. Pouze připomíná to, že před ní kdysi obyvatelé vesnice na jaře pálili Smrtku neboli Moranu.

„Letos je vlivem vysoké vlhkosti a mrazu rampouchů a ledopádů v krasu opravdu mnoho,“ řekl Novinkám Antonín Tůma ze správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

V Moravském krasu nyní čaruje mráz na každém kroku. Nádherný ledopád se vytvořil na patnáctimetrové skalní stěně u autobusové zastávky v Blansku, a to ve směru na Punkevní jeskyně. Dechberoucí je návštěva jeskyně Jáchymky v Josefovském údolí, kde jsou několikametrové rampouchy přímo na turistické trase. Najít je lze také v Cigánské jeskyni u Ostrova u Macochy nebo v Husí jeskyni u Vilémovic.

Foto: archiv Zdeňka Klevety

Ve Smrtní jeskyni v Moravském krasu se vytvořily ledové stalagmity

„Rozhodně stojí za to se podívat i do propasti Macocha, projít se kolem ní a také si zajít do Sloupsko-šošůvských jeskyní,“ řekl Novinkám Zdeněk Kleveta, který si o víkendu udělal s manželkou malou výpravu po krasech zaměřenou právě na rampouchy a ledopády.

S ohledem na to, že se jen tak brzy neoteplí, by ledově-krápníková výzdoba měla ještě několik dní vydržet.

Na jedné z nejromantičtějších zřícenin v Čechách se údajně zjevuje bílá paní

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám